Sila log masuk terlebih dahulu.

Apabila rakyat Malaysia mula panik lihat angka kes Covid-19

26 Oktober 2020 07:40am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

KELMARIN ramai rakyat Malaysia panik apabila angka Covid-19 mencecah angka 1,228 kes baharu iaitu angka tertinggi pernah dilaporkan sejak penularan pandemik itu di negara ini.

Kecoh di media sosial. Sudah tentu kerajaan yang menjadi sasaran kemarahan kerana dianggap gagal mengekang Covid-19 daripada terus merebak.

Sebelum ini kerajaan pernah mengumumkan akan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekiranya kes dalam negara mencecah tiga angka.

Kalau PKP dilaksanakan, kita kena duduk rumah tak boleh pergi mana-mana. Susah nak buat kerja. Peniaga pun tak boleh nak berniaga. Pusat beli-belah pun dah sunyi sepi macam dilanggar garuda, tak ada pengunjung.

Merak Jalanan rasa tiga empat minggu lagi mungkin ramai peniaga yang gulung tikar. Memang susah nak cari makan dalam keadaan sekarang ini. Rakyat Malaysia jangan alpa. Sebagai rakyat, kita ada tanggungjawab untuk memutuskan rantaian Covid-19 ini. Pastikan kita sentiasa mengamalkan langkah-langkah pencegahan Covid-19 dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Amalkan gaya hidup yang sihat. Gunakan pelitup muka yang betul dan elakkan 3S. Apa itu 3S? 3S ialah sesak, sempit dan sembang pada jarak dekat.

Merak Jalanan mahu kongsi satu berita baik. Jeng, jeng, jeng... bermula hari ini anda semua boleh membeli pelitup muka istimewa dihasilkan oleh Karangkraf Medicare yang boleh dibeli secara online di karangkrafmall.com.

Bukan sahaja ada enam pilihan rekabentuk yang menarik, pembeli turut dihadiahkan hygiene case untuk menyimpan pelitup muka dengan betul dan terjamin kebersihannya, sekaligus mengurangkan risiko dijangkiti Covid-19.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Tak perlu marah kerajaan, tak perlu salahkan orang lain. Beli pelitup muka ini untuk kegunaan diri sendiri dan keluarga. Kita jaga diri kita dan keluarga terlebih dahulu. Insya-ALLAH, pandemik Covid-19 akan berjaya kita atasi.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 'Pemimpin dipecat boleh tentukan kesahihan tindakan di mahkamah'
  2. Pecat, gantung pemimpin tidak selesaikan masalah - Syed Hamid
  3. 'Ramai pemimpin bakal ikut saya masuk PKR'
  4. Peniaga kekalkan harga tarik pelancong Malaysia
  5. UMNO perlu dua kitaran PRU untuk pulih