Sila log masuk terlebih dahulu.

Siapa lebih layak pegang portfolio Timbalan Perdana Menteri?

29 Oktober 2020 07:30am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

JIKA benar bagai dikata, kerajaan Perikatan Nasional (PN) mungkin dibarisi seorang Timbalan Perdana Menteri tidak lama lagi. Sejak kelmarin, ‘cakap-cakap’ mengenai perkara itu mula bertebaran luas.

Merak Jalanan sendiri sebenarnya sudah tidak sabar nak tahu siapa bakal Timbalan Perdana Menteri. Setidak-tidaknya dalam masa terdekat ini, dapat tahu nama calon ‘senarai akhir’ Timbalan Perdana Menteri sudah cukup.

Buat masa ini, ada empat nama yang disebut-sebut dan semuanya daripada wakil UMNO. Merak jalanan tak terkejut sangat dengan perkhabaran itu melihatkan situasi politik negara sejak beberapa hari kebelakangan ini.

Apatah lagi, UMNO berhak mendapat ‘apa yang sepatutnya’ jika dihitung ‘nombor’ yang mereka miliki. Maka, bukan mengejutkan jika UMNO membuat tuntutan tertentu dalam Kabinet pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mengetuai senarai calon ialah Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Tiga lagi calon ialah Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Naib Presiden) serta Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Melihat senarai calon yang ada setakat ini, Merak Jalanan lihat masing-masing ada karakter tersendiri. Keempat-empat Datuk Seri berkenaan sudah cukup arif dengan ‘sepak terajang’ dunia politik Malaysia.

Jika diikutkan hierarki atau secara tradisinya dalam mana-mana parti, Ahmad Zahid calon paling layak menduduki kerusi nombor dua kerajaan PN tetapi khabarnya Perdana Menteri hanya memilih calon ‘yang boleh diterima’.

Tak susah pun untuk meneka mengenai frasa ‘yang boleh diterima’ itu kerana Muhyiddin pernah berjanji hanya akan melantik anggota Jemaah Menteri dalam kalangan individu yang bersih, berintegriti dan berkaliber.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Apa saja keputusan Perdana Menteri, rakyat sudah tentu ternanti-nanti siapa paling layak berada paling rapat di sebelahnya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menu Rahmah dan 'sayur omega'
  2. Mari bersahabat dengan hati nurani
  3. Gelombang hijau sukar disekat
  4. Gempa bumi: 'Lari keluar, kemudian naik semula lihat pesakit'
  5. Bukan soal salah guna kuasa