Sila log masuk terlebih dahulu.

TPM daripada UMNO imbangi Kabinet PN

30 Oktober 2020 08:00am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

SHAH ALAM - Langkah mengisi jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) dalam kalangan pemimpin parti UMNO dapat mengimbangi komposisi Kabinet kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang lebih memihak kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Penganalisis politik daripada Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Mohd Izani Mohd Zain berkata, ketika ini jawatan menteri Kabinet yang penting diberikan kepada menteri daripada Bersatu iaitu Kementerian Pendidikan dan Kementerian Luar Bandar yang dilihat memberi kelebihan kepada parti itu.

“Walaupun formula itu kelihatan adil kepada semua pihak tetapi tidak memberi kelebihan kepada UMNO yang lebih dominan dalam Perikatan Nasional (PN).

“Jadi, dengan memberikan jawatan TPM kepada UMNO adalah langkah yang dapat mengimbangi semula komposisi jawatan dalam Kabinet dan dapat menghargai peranan UMNO.

“Langkah ini mungkin dapat mengukuhkan hubungan antara parti dan akhirnya dapat menyelesaikan kemelut dalaman PN ketika ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini semalam.

Mohd Izani berkata, pemberian jawatan tersebut turut memberi makna yang lebih besar dalam kerjasama politik dalam PN.

“Lagipun, sokongan UMNO kepada PN ketika ini dilihat sangat signifikan dalam kerajaan sekarang dan kalau itu boleh memperkukuhkan kerajaan, maka ia satu perkara yang dialu-alukan,” ujar beliau.

Ketika ditanya calon yang sesuai bagi jawatan tersebut, Mohd Izani berkata, calon yang bakal dipilih itu mestilah seorang yang boleh diterima baik oleh semua pihak dan mempunyai imej pemimpin yang diterima oleh semua kaum.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Individu berkenaan mestilah ada imej sederhana dan tidak terlalu ternampak condong kepada satu kaum sahaja termasuk dihormati ramai,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Sains Politik, Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr Ariff Aizuddin Azlan berkata, UMNO mempunyai ramai pemimpin yang berpengalaman dan layak.

“Apa yang penting ketika ini adalah seorang calon yang mempunyai idea yang bernas dan dapat diterima akar umbi UMNO di Malaysia,” katanya.

Beliau turut berpendapat calon yang bakal dipilih mestilah mampu untuk menjadi pengikat antara parti kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Calon juga mestilah pemimpin yang tidak menimbulkan kontroversi dan mempunyai hubungan baik dengan rakan-rakan parti kerajaan.

“Selain itu, paling penting adalah pemimpin yang dilihat bersih tanpa sebarang pendakwaan di mahkamah. Ia akan menjadi nilai tambah kepada keyakinan rakyat terhadap UMNO itu sendiri,” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa