Sila log masuk terlebih dahulu.

Rakyat Malaysia memang terkenal dengan sikap pemurah

02 November 2020 07:40am | Masa membaca: 4 minit
Laporan Sinar Harian 31 Oktober lalu.
Laporan Sinar Harian 31 Oktober lalu.
A
A
A

MERAK Jalanan kagum dengan kesungguhan seorang warga emas di Jitra, Kedah yang berniaga kuih-muih bagi mengumpul wang untuk pembedahan kedua-dua belah matanya.

Seperti yang dilaporkan Sinar Harian, Hanapiah Mahmud, 76, yang tinggal di Gelong Rambai, Jitra berniaga berhampiran Hospital Jitra bagi mengumpulkan wang sebanyak RM5,600.

Berkat kesungguhan Hanapiah, wang itu berjaya dikumpulkan dan Hanapiah dapat menjalani pembedahan di Sungai Petani dalam masa terdekat.

Merak Jalanan juga berbangga dengan sikap rakyat Malaysia yang pemurah apabila bertali-arus sumbangan diberikan kepada Hanapiah setelah kisahnya mendapat liputan media.

Seperti yang dikongsikan Ahmad Nizar, 51, anak ketiga Hanapiah, keluarganya banyak menerima panggilan bertanya tentang bapanya untuk mengetahui kebenaran sebelum mereka menderma.

Kata Ahmad Nizar, ramai juga pembeli tidak kira lapisan umur datang bertemu bapanya di lokasi menjual kuih-muih dan menghulurkan derma.

Begitulah betapa pemurah dan prihatinnya rakyat Malaysia dalam menghulurkan bantuan kepada golongan memerlukan selagi penerima tersebut ‘tulen’ dan bukannya meraih kesempatan. Tambahan pula, Hanapiah bukan meminta-minta dan mengharapkan belas kasihan orang lain sebaliknya berusaha sendiri mengumpul wang.

Berkat kesungguhan itu membuat orang ramai lebih berminat untuk membantu walaupun dalam keadaan persekitaran ekonomi yang mencabar ketika ini.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Rakyat Malaysia sememangnya pemurah dalam menghulurkan bantuan dan atas sebab itu kita masih mampu bertahan walaupun diuji dengan pelbagai musibah.

Jika disoroti bencana yang melanda Malaysia seperti banjir, tanah runtuh, kemalangan atau apa saja tragedi, rakyat Malaysia paling ke depan dalam menghulurkan bantuan.

Semoga semangat itu terus kekal dan memakmurkan Malaysia tercinta.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Pembersihan UMNO dibimbangi jadi racun toksik
  2. Jangan biar rakyat sengsara
  3. Noh akui antara 4 MKT tidak bangun sokong usul PAU
  4. Syor baucar untuk orang kurang mampu
  5. Bank digesa bayar ganti rugi mangsa tipu TH