Sila log masuk terlebih dahulu.

Tabur duit pokok pisang

21 November 2020 07:05am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

BEBERAPA hari ini, riuh rendahlah di mana sahaja orang bercakap pasal hal cetak duit. Seorang Timbalan Menteri mencadangkan Bank Negara Malaysia (BNM) cetak lebih banyak wang kertas. Tujuannya nak bagi rakyat supaya boleh berbelanja semasa Covid-19.

Tak hairanlah beliau dikecam teruk. Macam-macamlah Awang baca komen tentang hal itu. Awang terfikir juga besar kemungkinan beliau ini sahaja nak buat heboh, maklumlah nak dapat publisiti. Bukan sekali ini beliau terbabit dalam kontroversi ekoran kenyataannya. Mungkin juga beliau suka hati dapat perhatian orang ramai, baik negatif atau positif tak jadi kudis padanya.

Bagi orang-orang lama, teringatlah zaman Jepun di mana kerajaan Jepun yang memerintah Malaya cetak duit kertas cap pokok pisang. Bertaburan duit itu macam daun pisang. Tapi tak ada nilai pun.

Awang bukanlah pakar ekonomi. Tapi dalam sistem ekonomi moden sekarang, cetak duit kertas dan taburkan macam tabur tiket bas, akan lebih rosakkan ekonomi.Nak cetak duit mesti ada sandaran, bukan boleh cetak begitu sahaja.

Nak tabur duit dari helikopter bolehlah kalau duit itu taraf duit pokok pisang. Dalam keadaan hari ini nilai ringgit pun dah rendah. Kalau ikut cadangan Senator Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamil ini, akan merudumlah nilai ringgit.

Awang yang tak sekolah tinggi ni pun faham hal itu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Cari Speaker yang lain
  2. Masa untuk bekerja
  3. [INFOGRAFIK] Pemimpin Islam masih dominasi Kerajaan Perpaduan
  4. China akur desakan protes anti-lockdown
  5. Merealisasikan kabinet harmoni