Sila log masuk terlebih dahulu.

Pelajar perlu bijak berkomunikasi

14 Disember 2020 06:50am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

KOMUNIKASI merupakan proses memberi makna dan mampu mempengaruhi seseorang untuk mempercayai dan melakukan sesuatu. Kemahiran berkomunikasi turut menjadi salah satu aspek utama yang boleh mempengaruhi pencapaian pelajar dalam proses pembelajaran.

Komunikasi pelajar ini melibatkan proses interaksi sama ada secara bersemuka atau maya bagi tujuan menerima sesuatu ilmu di samping membantu pelajar menjalankan tanggungjawab dan membina keyakinan diri.

Namun, pandemik Covid-19 telah mengubah norma lama dalam proses pembelajaran. Segala-segalanya perlu dilakukan secara maya dan jarak jauh. Pelajar perlu berkomunikasi secara maya antara pihak pensyarah, pentadbir universiti dan rakan kuliah sama ada secara langsung atau tidak langsung. Berdasarkan perkembangan semasa, masih samar sampai bila pelajar boleh kembali ke kampus untuk menjalankan proses pembelajaran secara bersemuka.

Walaupun terpaksa berkomunikasi secara maya dengan perkembangan teknologi seperti WhatsApp, Telegram, Facebook, e-mel dan lain-lain kemudahan tele-mesyuarat yang telah memudahkan proses komunikasi dan interaksi untuk berlangsung secara maya, generasi muda masa kini sudah pasti tidak mempunyai sebarang masalah untuk berhadapan dan menguruskan teknologi sebegini.

Namun, wujud rungutan dalam kalangan pensyarah tentang cara pelajar berkomunikasi. Sebagai masyarakat yang kaya dengan adab dan nilai budaya bahasa yang tinggi, pelajar sepatutnya menyemai etika dan adab yang sopan ketika berkomunikasi. Cara komunikasi boleh memberi gambaran dan cerminan kepada akhlak seseorang pelajar.

Para pelajar tidak seharusnya menggunakan cara berkomunikasi seperti dalam sosial media yang lain dan perlu bijak dalam menggunakan dan menyusun ayat jelas dan tepat. Pelajar perlu mengelakkan daripada menggunakan short form yang boleh membawa double meaning dan lucah ketika berkomunikasi. Pelajar perlu menyedari bahawa pensyarah bukanlah rakan-rakan sebaya yang memahami gaya penulisan daripada generasi yang berbeza.

Perbincangan

Ketika memerlukan perbincangan secara langsung bersama pensyarah, pelajar perlu memastikan waktu yang sesuai untuk pensyarah dihubungi. Waktu yang sesuai ialah pada waktu pejabat. Namun, sekiranya memerlukan suatu perbincangan di luar waktu tersebut, pelajar boleh terlebih dahulu memaklumkan bagi memastikan pensyarah mempunyai kelapangan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Di samping itu, pelajar perlu mengelak menyentuh hal peribadi dan dalam keadaan beremosi ketika berhubung dengan pensyarah. Pelajar perlu fokus kepada topik perbincangan yang perlu sahaja. Dalam keadaan pandemik Covid-19, sudah pasti keadaan tekanan emosi kedua-dua pihak mungkin wujud dan boleh menjadi sukar dikawal kesan daripada proses pembelajaran jarak jauh. Hal ini boleh menimbulkan salah faham yang akhirnya boleh menyebabkan wujud isu lain yang tidak sepatutnya berlaku.

Dalam proses pembelajaran secara maya, ditambah dengan kekangan bekerja dari rumah, pensyarah dan pelajar harus saling menghargai antara satu sama lain atas setiap usaha keras masing-masing. Masih lagi wujud laporan dalam kalangan pensyarah mengatakan pelajar langsung tidak memberi respons dan begitu juga sebaliknya. Justeru, biasakan diri dengan sekurang-kurangnya mengucapkan terima kasih pada setiap usaha yang dilakukan.

Pembentukan sahsiah merupakan satu proses yang berterusan yang perlu dimainkan bersama oleh semua pihak termasuk ibu bapa dan pensyarah. Pelajar pula perlu sentiasa mengasah dan memperbaiki cara berkomunikasi dengan lebih baik bukan hanya untuk pembelajaran, tetapi juga sebagai persediaan untuk memasuki alam pekerjaan yang pastinya lebih memerlukan kemahiran komunikasi dengan lebih baik.

* Sr Ts Dr Muhammad Azwan Sulaiman ialah Ketua Unit Komunikasi Korporat Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur Universiti Teknologi Mara Shah Alam

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Cari Speaker yang lain
  2. Masa untuk bekerja
  3. [INFOGRAFIK] Pemimpin Islam masih dominasi Kerajaan Perpaduan
  4. China akur desakan protes anti-lockdown
  5. Merealisasikan kabinet harmoni