Sila log masuk terlebih dahulu.

Malaysia kembali ‘bernyawa’

14 Disember 2020 07:45am | Masa membaca: 4 minit
Orang ramai memanfaatkan cuti hujung minggu mereka bersama ahli keluarga di Hotel Legoland, Iskandar Putri, Johor selepas pengumuman kebenaran merentas daerah dan negeri pada minggu lalu. -Foto Bernama
Orang ramai memanfaatkan cuti hujung minggu mereka bersama ahli keluarga di Hotel Legoland, Iskandar Putri, Johor selepas pengumuman kebenaran merentas daerah dan negeri pada minggu lalu. -Foto Bernama
A
A
A

AKTIVITI ekonomi tempatan dan pelancongan semakin ‘bernyawa’ sejak kerajaan membenarkan pergerakan rentas negeri dan daerah di seluruh negara tanpa kebenaran polis kecuali di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) berkuatkuasa 7 Disember lalu.

Tinjauan Sinar Harian di Pusat Membeli Belah Central I-City dan AEON Bukit Raja di sini mendapati, orang ramai menggunakan kesempatan cuti hujung minggu dengan meluangkan masa bersama keluarga dalam norma baharu dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP).Ada juga dalam kalangan ibu bapa dilihat membawa anak-anak membeli barangan kelengkapan sekolah untuk digunakan pada tahun hadapan.

Menurut seorang pekerja di kedai barangan aksesori, Siti Nurzaihan Iskandar, 29, bilangan pengunjung di pusat membeli-belah berkenaan mulai bertambah sejak kelmarin sekali gus melegakan para peniaga.

“Walaupun bilangan pengunjung tidak seramai kebiasaan, namun jumlah kehadiran yang semakin meningkat dan agak memberi kelegaan buat kami,” katanya di sini pada Ahad.Sementara itu, salah seorang pengunjung, Muhammad Zafrul Mohd Isa, 34, berkata, beliau menggunakan kesempatan cuti hujung minggu itu dengan meluangkan masa berjalan bersama keluarga di pusat membeli-belah terbabit.

Katanya, bagaimanapun, beliau dan isteri sentiasa berwaspada dan mengingatkan anak-anak agar mengamalkan pemakaian pelitup muka serta cecair pembasmi kuman.

Di RANTAU PANJANG, pekan itu kembali meriah dengan kehadiran pengunjung setempat termasuk dari luar Kelantan sama ada untuk membeli-belah mahupun menjamu selera.Penjual kekacang, Al Aswad Omar, 38, berkata, sepanjang tempoh 20 tahun berniaga di pekan Rantau Panjang, itu kali pertama dalam ‘sejarah’ hidupnya sebagai peniaga terpaksa menutup perniagaan dalam tempoh agak lama sepanjang PKPB.

Katanya, walaupun sektor ekonomi masih dibenarkan untuk beroperasi sepanjang tempoh PKPB lepas, beliau serta beberapa peniaga lain mengambil keputusan menutup perniagaan bagi mengelakkan menanggung risiko kerugian.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Para pengunjung kelihatan bergambar di sebuah pusat beli-belah yang dihiasi hiasan bertemakan Krismas dan beberapa maskot berkostum bertemakan watak suasana Krismas menjelang sambutan Hari Natal di sekitar ibu negara pada Ahad. -Foto Bernama
Para pengunjung kelihatan bergambar di sebuah pusat beli-belah yang dihiasi hiasan bertemakan Krismas dan beberapa maskot berkostum bertemakan watak suasana Krismas menjelang sambutan Hari Natal di sekitar ibu negara pada Ahad. -Foto Bernama

“Sepanjang tempoh PKPB, saya terpaksa merehatkan dua pekerja memandangkan tidak mampu untuk membayar gaji mereka sekitar RM50 sehari kerana tiada jualan sepanjang tempoh itu

“Bagaimanapun, sejak kerajaan membenarkan orang ramai rentas negeri dan daerah, ramai pengunjung mula datang ke pekan ini sejak semalam sekali gus menjana semula pendapatan peniaga yang terjejas teruk sebelum ini,” katanya.

Di PORT DICKSON, pantai peranginan Teluk Kemang dan Pantai Port Dickson kembali sibuk dengan kehadiran pengunjung yang singgah untuk bermandi-manda dan riadah.

Pengusaha khemah dan bot yang hanya mahu dikenali sebagai Amy berkata, pengunjung memenuhi Pantai Teluk Kemang sejak Jumaat lalu dan semakin ramai pada Sabtu dan Ahad.

“Sebelum ini, kedua-dua pantai itu hanya dikunjungi penduduk tempatan tetapi sejak dua hari lalu, Alhamdulillah pengunjung sudah mula memenuhi pantai dan semakin meriah dengan orang mandi-manda," katanya.

Sementara itu, peniaga pakaian, Hasnizah Husain, 40, berkata, hasil perniagaannya semakin baik berbanding dalam tempoh PKPB.

“Kalau dulu hendak dapat RM20 sehari pun susah. Namun sejak Jumaat lalu Alhamdulillah ada perubahan,” katanya.

Di LUMUT, Industri pelancongan di Pulau Pangkor kembali rancak apabila menerima kedatangan pelancong domestik yang tinggi sejak Jumaat lalu.

Pengerusi Persatuan Pembangunan Hotel dan Resort Pulau Pangkor, Munir Shaari berkata, hampir kesemua bilik penginapan di hotel dan resort di pusat peranginan bebas cukai itu habis ditempah.

Menurutnya, perkembangan itu menggembirakan pengusaha hotel dan resort selepas lebih sebulan sepi tanpa kehadiran pelancong.

“Apabila kerajaan benarkan rentas negeri, memang berlaku peningkatan mendadak bagi tempahan hotel.

Pelancong tempatan berkunjung ke Pasar Besar Kedai Payang, Kuala Terengganu bagi mendapatkan pelbagai jenis kain serta baju bercorak batik Terengganu pada Ahad. -Foto Bernama
Pelancong tempatan berkunjung ke Pasar Besar Kedai Payang, Kuala Terengganu bagi mendapatkan pelbagai jenis kain serta baju bercorak batik Terengganu pada Ahad. -Foto Bernama

“Daripada kosong, sekarang boleh dikatakan semuanya full booked untuk tiga hari pertama ini,” katanya.

Beliau berkata, berdasarkan maklum balas, kebanyakan pelancong yang datang ialah dari sekitar Lembah Klang yang mengambil kesempatan cuti umum Hari Keputeraan Sultan Selangor pada Jumaat lalu.

Di PULAU LANGKAWI, suasana sepi berubah apabila pusat peranginan itu menerima pertambahan kehadiran pengunjung sejak Jumaat lalu.

Pengurus Kedah Tourism, Nor Azlan Fitri Abd Razak berkata, peningkatan pelancong itu juga selaras dengan penambahan trip feri dari Kuala Kedah dan Kuala Perlis, selain penerbangan dari Kuala Lumpur ke pulau legenda berkenaan.

“Pelancong yang datang bercuti di Pulau Langkawi kebanyakannya dari Lembah Klang dan sebab itu selepas dibenarkan merentas negeri, mereka ambil kesempatan untuk bercuti di pulau ini,” katanya.

Akuinya, peningkatan jumlah pelancong itu didorong oleh promosi hebat yang diperkenalkan pemilik hotel.

“Saya difahamkan bilik hotel di Pantai Chenang mulai penuh sejak 7 Disember lalu. Promosi itu akan dilanjutkan sehingga hujung bulan ini dan kemungkinan besar disambung sehingga pertengahan tahun hadapan.

“Ia perkembangan positif kepada sektor pelancongan di negeri ini terutama bagi penduduk setempat,” katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Bangladesh bergelap lagi
  2. OPEC dituduh pro-Rusia kerana susahkan AS?
  3. Bajet 2023 titik permulaan rasionalisasi subsidi negara?
  4. Apabila hidupan liar masuk bandar
  5. Program diplomasi kebudayaan