Sila log masuk terlebih dahulu.

UMNO perlu terima realiti

05 Januari 2021 08:00am | Masa membaca: 4 minit
UMNO perlu menerima realiti bahawa kerusi mereka yang ‘hilang’ ketika Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu sukar untuk ditebus semula pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) jika tidak bekerjasama dengan parti lain. Gambar kecil: Dr Jayum
UMNO perlu menerima realiti bahawa kerusi mereka yang ‘hilang’ ketika Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu sukar untuk ditebus semula pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) jika tidak bekerjasama dengan parti lain. Gambar kecil: Dr Jayum
A
A
A

SHAH ALAM- UMNO perlu menerima realiti bahawa kerusi mereka yang ‘hilang’ ketika Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu sukar untuk ditebus semula pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) jika tidak bekerjasama dengan parti lain.

Pensyarah Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia, Profesor Dr Jayum Jawan berpandangan, UMNO patut menumpukan kepada strategi partinya bagi mempertahankan kerusi yang dimenangi termasuk ahli akar umbi jangan bersikap sentimental atau dipengaruhi perasaan dengan mendesak supaya parti mengekalkan semua kerusi yang ditandingi pada PRU14.

“Akar umbi UMNO bersikap sentimental sedangkan realitinya UMNO sudah kalah di banyak tempat (pada PRU14) dan sukar untuk parti tersebut mendapatkan semula kerusi yang sudah hilang.

“Strategi patut kepada mempertahankan apa yang ada daripada terlalu ambitious (bercita-cita) dan hilang semuanya nanti,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Isnin.

Mengulas lanjut, Jayum berkata, situasi politik negara kini sudah berubah malah pola sokongan pengundi Melayu terhadap UMNO juga tidak sama berbanding pada era kegemilangan parti itu.

“Melayu sudah berubah dan UMNO (juga) kena berubah jika mahu terus relevan pada masa akan datang,” katanya.

Beliau mengulas suara akar umbi pada mesyuarat UMNO bahagian di seluruh negara yang mahu UMNO mengekalkan kerusi ditandingi pada PRU14 termasuk menolak Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pada PRU15.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bagan Datuk pada Ahad mengatakan Majlis Tertinggi (MT) UMNO memutuskan semua calon parti itu dan BN yang bertanding pada PRU15 akan menggunakan lambang BN.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa