Sila log masuk terlebih dahulu.

Mansuh PdPR 2.0, guna kaedah PdPR 1.0

16 Februari 2021 12:55pm | Masa membaca: 4 minit
Aminuddin
Aminuddin
A
A
A

SHAH ALAM- Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) menggesa Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) agar mengekalkan cara pembelajaran Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah 1.0 (PdPR 1.0) yang lebih flekisibel berbanding PdPR 2.0 yang digunapakai hari ini.

Presidennya, Aminuddin Awang berkata, ini memandangkan jadual waktu PdPR 2.0 yang diselarasakan, diatur seperti jadual sesi persekolahan secara bersemuka sekitar jam 7 pagi hingga 1 petang yang menimbulkan pelbagai masalah.

Katanya, KPM perlu mengekalkan cara pembelajaran PdPR 1.0 yang hanya memperuntukkan masa beberapa jam sahaja untuk murid sekolah rendah dan juga pelajar sekolah menengah.

“Perkara ini dibangkitkan kerana KPM seolah-olah tidak mengambil kira situasi semasa yang menambah bebanan kepada murid yang terpaksa berkorban menggunakan peranti iaitu telefon bimbit yang turut dikongsi dengan adik beradik yang lain dan juga ada yang menggunakan telefon ibu dan bapa mereka.

“Maka Pihak KPM seharusnya melihat situasi semasa yang dihadapi guru, murid dan ibu bapa yang amat tertekan dengan situasi semasa ketika negara masih lagi berperang dengan wabak Covid-19.

“Ada ibu bapa yang tidak berkemampuan membeli telefon bimbit untuk anak-anak mereka, maka ramai antara pelajar ini terpaksa berkongsi telefon bimbit dan ini menimbulkan masalah yang tidak berkesudahan,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Aminuddin berkata, pelaksanaan PdPR versi 2.0 perlu dilakukan dengan merujuk kepada Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2013-2025) yang menetapkan setiap murid mendapat akses kepada pendidikan untuk mencapai potensi diri bagi menghadapi kehidupan masa hadapan.

Menurut beliau lagi, seharusnya semua golongan pelajar berhak mendapat peluang mengikuti pendidikan, meskipun mereka tidak dapat hadir ke sekolah.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Justeru Aminuddin menegaskan, pihak KPM harus memikirkan pendekatan terbaik bagi meneruskan pembelajaran anak-anak di rumah dengan tidak menambah bebanan dan tekanan kepada mereka.

Tegasnya, KPM seharusnya memudahkan dan menambah baik PdPR 1.0 yang lebih baik dan fleksibel dan boleh diterima oleh murid-murid dan ibu bapa.

"Panduan pelaksanaan jadual waktu PdPR 2.0 dilihat agak membebankan dengan peruntukan masa yang ditetapkan mulai jam 7.30 pagi hingga jam 1.00 tenga hari iaitu lima jam setengah dan peruntukkan masanya yang lebih lama.

"Berbanding sebelum ini dalam PdPR versi 1.0 yang hanya memperuntukkan masa untuk pra sekolah selama dua jam, sekolah rendah dua hingga tiga jam dan menengah rendah dan atas tiga hingga empat jam," katanya lagi.

Aminuddin menambah, peruntukkan masa tempoh layar maksimum mengikut umur itu adalah berdasarkan sumber daripada www.eyepromise.com dengan merujuk kepada The American Of Pediatrics (AAP) dan World Health Organization [WHO].

Aminuddin menegaskan, pihak KPM dengan jelas tidak mematuhi panduan tempoh layar maksimum tersebut dan perkara itu perlu diteliti semula.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Pembersihan UMNO dibimbangi jadi racun toksik
  2. Jangan biar rakyat sengsara
  3. Noh akui antara 4 MKT tidak bangun sokong usul PAU
  4. Syor baucar untuk orang kurang mampu
  5. Bank digesa bayar ganti rugi mangsa tipu TH