Sila log masuk terlebih dahulu.

Cabaran untuk OKU

20 Februari 2021 07:55am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

LANGKAH-langkah yang dilaksanakan kerajaan di seluruh dunia sebagai tindak balas terhadap peningkatan pandemik global Covid-19 9 telah memberi kesan yang signifikan kepada semua orang termasuk orang kurang upaya (OKU).

Dasar lockdown dan jarak jauh menyebabkan ramai orang menghabiskan sebahagian besar waktunya di rumah, hanya meninggalkan rumah untuk keperluan asas dan bergantung pada infrastruktur digital dan perkhidmatan penghantaran untuk bekerja, belajar, bersosial serta menerima bekalan lebih daripada sebelumnya.

Namun, ramai OKU mungkin terpengaruh oleh beberapa perubahan ini dengan cara yang unik dan tidak dijangka, sama ada secara positif dan negatif.

Sebilangan perubahan itu berpotensi meningkatkan aksesibiliti pekerjaan, pendidikan dan perkhidmatan lain. Namun, secara global, kebimbangan dan kritikan dikemukakan tentang bagaimana pandemik itu dapat memperburuk ketidaksamaan.

Sebilangan besar perkhidmatan itu bergantung kepada ketersediaan sambungan digital. Ia menjadikan orang-orang yang mengurangi akses ke teknologi digital untuk alasan ekonomi, infrastruktur atau sosial pada kerugian yang meningkat terutama di negara-negara berpendapatan rendah dan menengah.

Sebagai contoh, telah melihat bagaimana jurang akses telefon bimbit lebih tinggi bagi OKU. Terdapat anggapan bahawa orang mempunyai sumber fizikal untuk melakukan perubahan itu seperti sumber perumahan dan kewangan yang mencukupi.

Rumah dijangka menjadi taman asuhan kanak-kanak, sekolah dan tempat kerja dalam waktu yang sangat singkat, dengan anggapan orang mempunyai ruang dan peralatan untuk melakukan itu, serta mempunyai kemampuan untuk menyeimbangkan tuntutan kerja, pembelajaran dan perhatian.

Ia boleh menjadi sangat mencabar bagi isi rumah yang menampilkan OKU cenderung hidup dalam kemiskinan dan keadaan perumahan yang tidak sesuai. Pada skala yang lebih besar juga melihat beberapa infrastruktur terpenting diadaptasi.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Infrastruktur penjagaan kesihatan berusaha meningkatkan kapasiti dengan menyesuaikan bangunan lain, dengan cepat mengembangkan peralatan yang lebih ekonomi dan cekap dan menyatukan perundingan dan perawatan jarak jauh. Perkhidmatan pengangkutan mengurangkan operasi untuk mengimbangi kehilangan pendapatan sambil membolehkan orang bergerak dan mengakses perkhidmatan penting.

Pelaksanaan langkah-langkah pekerjaan dan pendidikan jarak jauh yang cepat telah menimbulkan kekecewaan dalam kalangan OKU yang menyoroti bagaimana sebelum munculnya krisis kesihatan, 'penyesuaian yang wajar' sering dianggap tidak dapat dilaksanakan, walaupun manfaatnya dapat memenuhi pelbagai keperluan.

Suara OKU dan sekutunya mesti didengar dan disatukan dengan tepat semasa krisis kesihatan ini.

Ketika pandemik Covid-19 muncul, rasa perlu memahami baik kesan positif dan negatif dari dasar dan peraturan baharu.

Dengan memahami kesannya, badan-badan awam dan swasta dapat mengenal pasti peluang untuk mengekalkan perubahan yang lebih inklusif serta mempertimbangkan apa lagi yang dapat dilakukan untuk penyertaan lebih jauh di luar pandemik.

Ketika melihat masa depan, kita perlu mempertimbangkan apakah warisan krisis Covid-19 terhadap masyarakat. Adalah mustahak bahawa pengenalan polisi baharu itu sebagai tindak balas kepada keadaan darurat tidak akan mengakibatkan peningkatan ketidaksamaan dengan tidak menangani pelbagai keperluan populasi global yang mungkin menyebabkan beberapa OKU lebih buruk daripada sebelumnya.

Matlamat utama adalah untuk melihat di mana krisis kesihatan semasa telah menemui peluang untuk mengubah amalan pekerjaan, pendidikan dan sosial semasa menjadi lebih baik dan memastikan kita muncul sebagai masyarakat yang lebih inklusif.

Pengalaman yang diperoleh sepanjang pandemik juga dapat mengajar bagaimana mendengar dan menanam kemahuan OKU pada 'masa non-pandemik' memungkinkan membuat sistem yang lebih baik untuk semua orang dan berpotensi lebih responsif pada masa krisis.

Peluang yang mungkin ada untuk meningkatkan penerimaan dan penerapan inklusif, baik dari ruang fizikal dan digital masih harus dilihat berguna untuk OKU.

*Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Rakyat tak perlu panik, tapi kena bijak urus kewangan
  2. HFMD makin membimbangkan
  3. Hubungan yang tidak putus
  4. ‘Era baharu’ AS-ASEAN
  5. Ancaman stagflasi mula dirasai