Sila log masuk terlebih dahulu.

Pelajar OKU terkesan Covid-19

27 Februari 2021 07:45am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

KRISIS Covid-19 telah menjadi masa yang mencabar bagi pelajar orang kurang upaya (OKU) di institut pengajian tinggi walaupun telah membuka peluang baharu yang tidak dijangka.

OKU menavigasi dunia yang dirancang dan dikembangkan secara khususnya kebetulan untuk OKU yang tersisih.

Ia bererti, mereka selalu diminta untuk mengatasi rintangan, bahkan ketika menyelesaikan tugas sederhana sehari-hari seperti perjalanan ke dan dari tempat belajar.

Dalam pendidikan tinggi, langkah-langkah telah diambil bagi mewujudkan persekitaran yang lebih mudah diakses pelajar OKU, namun masih banyak yang perlu dilakukan.

Namun, OKU kurang terwakili dalam pendidikan tinggi. Mereka mempunyai hasil yang lebih buruk daripada pendidikan tinggi pelajar bukan OKU.

Ia mencerminkan isu pelajar OKU sering dihalang oleh banyak halangan yang mungkin mereka hadapi semasa pengalaman di universiti seperti kekurangan aksesibiliti dan sumber daya serta kenyataan bahawa mereka sering tidak diberi sokongan yang tepat untuk berjaya di institusi mereka.

Pandemik Covid-19 telah memberi kesan besar kepada cara institusi pendidikan tinggi dijalankan yang membatasi kehadiran pelajar-pelajar dan staf di kampus, sebaliknya memaksa mereka untuk lebih bergantung kepada sumber dalam talian.

Bagi pelajar dengan kecacatan fizikal seperti gangguan pernafasan, kebutaan atau mereka yang menggunakan kerusi roda atau skuter mobiliti untuk melakukan perjalanan, pengalaman pendidikan tinggi maya memang mempunyai kelebihan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pembelajaran jarak jauh sangat penting bagi pelajar OKU yang dianggap rentan terhadap pandemik Covid-19 kerana mengurangkan interaksi mereka dengan orang lain.

Ramai yang akan kecewa dengan pembatalan pengajaran dan acara secara langsung, malah tidak sabar untuk mengambil bahagian dalam pengalaman yang dapat ditawarkan oleh kehidupan universiti tradisional seperti kelab ekstrakurikuler dan acara sosial.

Pandemik Covid-19 telah memaksa penutupan kampus secara sementara. Tahap pengajaran secara langsung kemungkinan akan meningkat ketika pandemik telah reda.

Oleh itu, sangat penting dalam tempoh tersebut, pihak universiti tidak kehilangan tumpuan bagi mengembangkan persekitaran kampus dan pengalaman yang dapat diakses semua pelajar OKU.Peralihan yang dipercepatkan kepada pembelajaran dalam talian hanya memberi pelajar pilihan OKU untuk mengakses pendidikan tinggi.

Manfaat lain daripada pendidikan dalam talian adalah ia dapat memberi pelajar OKU pendekatan yang lebih dibantu untuk belajar, sesuatu yang kadangkala sukar dicapai oleh pengajaran tradisional seperti kuliah atau seminar kumpulan.

Sebagai tindak balas terhadap pandemik, universiti memperluas sumber internet untuk memasukkan sokongan khusus berkaitan dengan pengajaran dalam talian untuk pelajar dengan semua jenis kelemahan.

Berjuang

Walaupun peralihan kepada pembelajaran dalam talian telah menjadi perubahan positif bagi ramai pelajar, yang lain mungkin berjuang tanpa sistem sokongan biasa mereka.

Bagi sebilangan pelajar OKU yang mengalami cacat pendengaran atau cacat penglihatan, peralihan kepada pembelajaran dalam talian akan menghadirkan cabaran baharu dengan sendirinya.

Langkah-langkah tambahan perlu diambil oleh staf untuk memastikan pelajar berkenaan dapat mengakses kandungan yang mereka perlukan.

Begitu juga, bagi pelajar yang mempunyai masalah pendengaran yang bergantung kepada pembacaan bibir untuk berkomunikasi, pemakaian pelitup muka akan menimbulkan cabaran tersendiri apabila mereka akhirnya kembali ke kampus.

Universiti harus mengakui, walaupun pembelajaran dalam talian mungkin peluang bagi beberapa pelajar OKU, ia juga memberikan cabaran yang besar kepada golongan berkenaan.

Halangan unik yang dihadapi pelajar-pelajar OKU mesti dipertimbangkan sebagai sebahagian daripada rancangan yang dibangunkan oleh universiti untuk kembali ke kampus dengan selamat pada masa akan datang.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. HFMD makin membimbangkan
  2. Hubungan yang tidak putus
  3. ‘Era baharu’ AS-ASEAN
  4. Ancaman stagflasi mula dirasai
  5. Tingkat kawalan sempadan negara