Sila log masuk terlebih dahulu.

Pesta maya yang tak bermaya

24 Mac 2021 07:40am | Masa membaca: 4 minit
A
A
A

MINGGU lepas, anak saya yang mempunyai kedai buku di Shopee mengirim mesej.

Menurutnya, mulai 19 Mac hingga 4 April ini, Majlis Buku Kebangsaan Malaysia menganjurkan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) secara maya seperti tahun lalu.

‘Hmm...’ Selamba sahaja saya menjawab mesej itu dalam hati. Sejak tiga tahun lalu, saya memang melanggan berita-berita mengenai dunia perbukuan daripada Google.

Setiap hari saya akan memperoleh berita mengenai buku dari merata pelosok dunia.

Pada tahun lalu, hampir kesemua pesta buku antarabangsa yang dianjurkan oleh pelbagai negara menjadikan pesta buku mereka sebagai ‘pesta buku edisi khas’ iaitu pesta buku secara maya berikutan pandemik Covid-19.

Bologna’s Children Book Fair, Sharjah International Book Fair, Livre Paris dan Frankfurter Buchmesse adalah antara pesta buku antarabangsa terkenal yang menganjurkan pesta buku secara maya pada tahun lalu.

Pada tahun ini, ada pesta buku seperti Pesta Buku Frankfurt dan Pesta Buku Shanghai yang mula membuka pintu, tetapi dengan SOP yang ketat.

Barangkali oleh kerana PBAKL diadakan pada Mac yang boleh dikatakan awal tahun, keadaan masih belum selamat untuk diadakan pesta buku secara terbuka seperti tahun 2019 dan sebelumnya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Apabila pesta buku dianjurkan secara maya, ia menjadi pesta buku yang tidak bermaya.

Pesta buku hilang suara dan seri apabila pengunjung yang datang ke laman-laman syarikat buku biasanya melayari secara solo dan beredar ke laman syarikat buku yang lain secara senyap-senyap.

Pada era pra-covid 19 di mana PBAKL dianjurkan di Putra World Trade Centre (PWTC), para pengunjung dapat dilihat berbondong-bondong dari komuter dan LRT menuju ke dewan pameran.

Saya pernah terlibat ketika menguruskan penerbitan Alaf 21, syarikat di bawah payung Grup Buku Karangkraf pada tahun 1997-2009. Pesta buku ketika itu adalah pesta.

Pagi-pagi lagi, para peminat buku sudah berkerumun di luar dewan menunggu ia dibuka.

Sebaik sahaja pintu terkuak, masing-masing bergegas masuk ke dewan menuju ke penerbitan yang mereka gemari.

Bagi yang terlibat dalam industri ini seperti penerbit, pencetak, pengedar dan penulis pesta buku adalah hari raya bagi kami.

Kami menyiapkan buku untuk pelancarannya di pesta buku, seolah-olah membuat kuih raya bagi para suri rumah.

Dan, ramai dalam kalangan mereka di luar industri buku tidak tahu, pesta buku juga adalah hari-hari untuk kami bermaaf-maafan.

Adat di mana-mana industri memang ada berselisih faham, terutamanya dalam kalangan penulis.

Orang kreatif memang sensitif. Kadang-kala boleh tidak bertegur sapa sebegitu lama kerana salah faham. Bila pesta buku tiba, masing-masing menghulur tangan bermaaf-maafan.

Kini, pesta buku sudah tiada gaya meraya. Namun, yang riuh hanyalah angka-angka wang ringgit dan statistik.

Dalam suasana sepi dunia maya itu, jumlah pendapatan buat beberapa penerbitan meningkat hingga lebih 300 peratus. Jumlah angka pendapatan juga dikatakan mencanak-canak naik.

Dalam sunyi ada kebisingan baik buat penjual mahupun pembelinya. Cuma adat orang berniaga, bila untung mereka yang berniaga diam-diam sahaja! Bila rugi, mereka riuh rendah.

Sebaliknya bagi si peminat buku, sama ada pesta buku diadakan di dewan mahupun di alam maya, mereka tetap berdiam diri.

Jika dahulu mereka bergerak dari rak ke rak mencari dan menatap buku, kini mereka juga bergerak dari laman ke laman web untuk mendapatkan buku masing-masing.

Malah, oleh kerana mereka hanya melayarinya di komputer, mereka boleh merayau untuk membelek beratus-ratus buku dan berbelanja lebih daripada jika mereka mengunjungi pesta buku secara fizikal.

Kalau tak percaya betapa larisnya buku, tanyalah penerbit buku. Saya tahu, mereka akan angguk secara diam-diam!

Bagi yang terlibat dalam industri ini seperti penerbit, pencetak, pengedar dan penulis pesta buku adalah hari raya bagi kami.”

* Norden Mohamed ialah mantan Ketua Pengarang Sinar Harian

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Bahasa kebangsaan dan kekuatan politik Melayu
  2. Atasi isu rumah strata di Malaysia
  3. Tidak perlu tutup semua taska
  4. Mengapa Shah tidak ikut U-Wei ?
  5. Sediakah parti dedah siapa penaja duit politik?