Sila log masuk terlebih dahulu.

Waspada barang murah online

24 Mac 2021 08:00am | Masa membaca: 4 minit
Pengguna disaran tidak membeli barangan elektrik tanpa cap SIRIM. Gambar kecil: Zakuan
Pengguna disaran tidak membeli barangan elektrik tanpa cap SIRIM. Gambar kecil: Zakuan
A
A
A

SHAH ALAM - Penjualan barangan elektrik yang tidak mendapat label keselamatan daripada Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) serta Suruhanjaya Tenaga Malaysia (ST) dikesan semakin berleluasa dalam pelbagai platform beli-belah online yang dikhuatiri mengancam nyawa pengguna.

Tinjauan Sinar Harian mendapati kebanyakan barangan elektrik untuk kegunaan di rumah itu adalah buatan China yang dijual pada harga murah.

Antara barangan yang menjadi pilihan pengguna ialah alat penggoreng kering (air fryer), periuk tekanan tinggi, televisyen, mesin adunan kek, penyedut hampagas dan aksesori telefon bimbit.

Barangan seperti penyedut hampagas misalnya boleh didapati pada harga semurah RM44.43 berbanding RM157 bagi produk yang mempunyai label SIRIM.

Air fryer pula dijual di bawah harga RM200 berbanding RM488 bagi barangan berjenama, periuk tekanan tinggi RM209 berbanding RM529 dan mesin adunan kek RM249.90 berbanding RM449.

Kebanyakan barangan elektrik tersebut ibarat bom jangka kerana berisiko mencetuskan bahaya kepada pengguna pada bila-bila masa akibat tidak menepati ciri-ciri keselamatan yang ditetapkan SIRIM dan ST.

Pengarah Kawal Selia Keselamatan ST, Ir Md Zakuan Ibrahim berkata, barang tersebut berbahaya kerana tidak diuji mengikut standard yang ditetapkan oleh pihak berkuasa di Malaysia.

“Peralatan berkenaan boleh menyebabkan kebakaran atau kemalangan jiwa kerana ia mudah panas, pecah, cair dan terbakar,” katanya kepada Sinar Harian.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dalam pada itu, Md Zakuan berkata, kemasukan barangan yang tidak diiktiraf antara lain berlaku akibat aktiviti penyeludupan di pintu masuk negara.

“Malaysia banyak pintu masuk, ini menyebabkan berlaku penyeludupan oleh sesetengah peniaga.

“Kami tidak menafikan barang tersebut diikrar sebagai barang elektrik tetapi ada juga unsur penipuan lain.

“Produk yang dibawa masuk ke negara ini jumlahnya beratus ribu setiap hari. Hendak semak 100 peratus agak sukar, jadi pihak berkuasa hanya semak barang yang diikrarkan,” katanya.

Menurut data ST, sebanyak 30 kertas siasatan telah dibuka dari 2017 hingga 2019 berhubung barangan tidak diiktiraf. Selain itu, aduan daripada pengguna menunjukkan peningkatan mendadak daripada 33 aduan kepada 67 aduan sejak 2019 hingga 2020.

Md Zakuan memberitahu, ST telah melakukan pelbagai inisiatif untuk memastikan pengguna sedar tentang keburukan menggunakan barang yang tiada label keselamatan.

“Antara inisiatif yang dilakukan adalah mengadakan program kesedaran keselamatan supaya pengguna membeli barangan elektrik yang selamat digunakan.

“Turut diadakan ialah sesi penerangan kepada kepada pemilik platform e-dagang seperti Lazada, Shoppe, CJ Wow Shop dan Go Shop tentang tindakan undang-undang yang boleh diambil kepada penjual jika menjual barang tidak diiktiraf,” ujarnya.

Tambah beliau, ST akan memastikan barang yang tidak menepati label keselamatan dihantar semula ke negara asal ataupun dilupuskan.

Md Zakuan turut menasihatkan pengguna supaya tidak menggunakan kelengkapan elektrik secara berterusan agar tidak berlaku situasi panas melampau.

“Jangan gunakan telefon bimbit ketika sedang dicas, jangan guna peralatan elektrik dengan tangan yang basah.

“Jangan guna peralatan elektrik yang rosak dan pecah, dan jangan bebankan soket secara berlebihan. Lakukan ujian ‘peranti arus baki’ sebanyak dua bulan sekali,” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 'Menanam tebu di tepi bibir'
  2. Mencari keberanian penjawat awam
  3. Ulama rasai denyut nadi masyarakat
  4. Menyusun semula Malaysia
  5. Antara fenomena Menu Rahmah dan mercun 'ramah'