Sila log masuk terlebih dahulu.

Lima masalah pelajar OKU

27 Mac 2021 07:25am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

SEKOLAH memerlukan dedikasi untuk berjaya. Namun, bagi segelintir pelajar, komitmen mungkin tidak mencukupi. Sebilangan pelajar OKU menghadapi cabaran tambahan di dalam kelas kerana masalah pembelajaran.

Ketidakupayaan pembelajaran adalah gangguan yang menghalang kemampuan memproses dan menyimpan maklumat. Kerana terdapat banyak proses mental yang mempengaruhi pembelajaran, ketidakupayaan belajar dapat berubah secara mendadak. Berikut adalah lima masalah pembelajaran yang paling biasa berlaku di bilik darjah sekarang untuk OKU.

1. Disleksia

Disleksia mungkin merupakan masalah pembelajaran yang paling terkenal. Ia adalah gangguan pembelajaran yang menghalang kemampuan pelajar OKU untuk membaca dan memahami teks. Terdapat pelbagai cara kecacatan ini dapat dinyatakan. Sebilangan orang bergelut dengan kesedaran fonemik, yang bermaksud mereka gagal mengenali cara kata-kata pecah mengikut suara.

Masalah serupa boleh berlaku dengan pemprosesan fonologi, di mana pelajar tidak dapat membezakan antara bunyi perkataan yang serupa. Isu-isu lain umumnya berkaitan dengan kefasihan, ejaan, pemahaman dan banyak lagi. Pelajar OKU mungkin mengalami satu masalah membaca atau banyak masalah ketika menghadapi masalah disleksia.

2. Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD)

Gangguan hiperaktif telah mempengaruhi lebih 6.4 juta kanak-kanak pada suatu ketika. Walaupun terdapat beberapa perdebatan mengenai apakah ADHD adalah ketidakupayaan pembelajaran dalam pengertian paling teknikal, tiada keraguan bahawa ia adalah halangan pembelajaran yang biasa. Pelajar OKU yang mempunyai ADHD menghadapi kesukaran memberi perhatian dan tetap menjalankan tugas. Mereka mudah terganggu dan sering mengalami kesukaran dalam persekitaran sekolah tradisional.

Pakar mengaitkan ADHD dengan struktur otak dan ada bukti bahawa ADHD juga mempunyai komponen genetik. Tidak seperti ketidakupayaan pembelajaran biasa yang memerlukan intervensi instruksional, ADHD dapat dirawat dengan ubat-ubatan dan terapi tingkah laku.3. Dyscalculia

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Matematik adalah satu lagi bidang utama yang berkaitan dengan masalah pembelajaran. Walaupun kesukaran membaca boleh mempengaruhi kemampuan pelajar OKU dalam matematik, sebilangan pelajar juga menderita dyscalculia yang merupakan gangguan yang secara khusus mempengaruhi kemampuan matematik seseorang. Dyscalculia boleh terdiri daripada ketidakupayaan untuk memesan nombor dengan betul dan merangkumi strategi terhad bagi menyelesaikan masalah. Pelajar dengan gangguan matematik mungkin menghadapi masalah melakukan pengiraan matematik asas atau mereka mungkin menghadapi kesukaran dengan konsep seperti masa, pengukuran atau anggaran.

4. Dysgraphia

Walaupun ketidakupayaan membaca mendapat perhatian paling banyak, ketidakupayaan menulis juga sukar diatasi. Ketidakupayaan itu dikenali sebagai dysgraphia yang boleh dikaitkan dengan tindakan fizikal penulisan. Pelajar OKU sering tidak dapat memegang pensil dengan betul dan postur mereka mungkin tegang ketika cuba menulis. Ia menyebabkan mereka mudah letih dan putus asa, seterusnya menghalang kemajuan.

Dysgraphia juga boleh merujuk kepada kesukaran dengan ekspresi bertulis. Pelajar menghadapi masalah untuk mengatur pemikiran mereka secara koheren. Tulisan mereka mungkin berlebihan atau tidak jelas yang mempengaruhi kualiti dan kebolehbacaan teks. Dysgraphia juga boleh menyebabkan pelajar OKU bergelut dengan struktur ayat dasar dan kesedaran tatabahasa.

5. Defisit pemprosesan

Ketidakupayaan pembelajaran juga berkaitan dengan kekurangan proses. Apabila pelajar OKU mengalami kekurangan pemprosesan, mereka menghadapi masalah untuk memahami data deria. Ia menyukarkan pelajar OKU membuat persembahan di bilik darjah tradisional tanpa sokongan instruksional. Kekurangan itu selalunya bersifat pendengaran atau visual.

Lima ketidakupayaan pembelajaran ini dapat nyata dengan tahap keparahan yang berbeza-beza dan sebilangan pelajar OKU mungkin bergelut dengan lebih daripada satu. Dengan memahami kecacatan ini, adalah mungkin untuk mencari penyelesaian yang boleh dilaksanakan agar setiap pelajar OKU berjaya di dalam kelas.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Anwar lawan Azmin di Gombak?
  2. 17 hari kehilangan Rosnazirah
  3. Siapa untung dan rugi ekoran apabila dolar AS kukuh?
  4. Apa status sebenar permohonan batal Final Award?
  5. Daftar pemilih SPR jadi rujukan sampel kaji selidik