Sila log masuk terlebih dahulu.

Malaysia makin mengecil

05 April 2021 08:00am | Masa membaca: 4 minit
A
A
A

PUTRAJAYA - Malaysia didapati menjadi semakin mengecil ekoran masalah hakisan pantai yang semakin serius.

Berdasarkan Kajian Hakisan Pantai Negara (NCES) pada tahun 2015 yang dilaksanakan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), kira-kira 15 peratus atau 1,347.6 kilometer (km) daripada panjang keseluruhan 8,840 km garis pantai negara telah diancam hakisan.

Menurut kajian itu, hasil perbandingan imej satelit yang diambil pada tahun 2004 dan tahun 2014, didapati jumlah kehilangan pantai akibat masalah hakisan adalah lebih kurang 12,486 hektar.

Ini menjadikan purata kehilangan pantai dalam masa setahun adalah sebanyak lebih kurang 1,249 hektar.

Data tersebut adalah perbandingan antara tahun 1985 dan 2015.

Menteri Alam Sekitar dan Air (KASA), Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, aktiviti pembangunan tidak terkawal dan pengambilan pasir secara berlebihan di tepi pantai menjadi punca utama berlakunya hakisan di beberapa lokasi di seluruh negara.

Beliau berkata, keadaan bertambah serius apabila berlakunya perubahan fenomena alam seperti pemanasan global dan peningkatan paras air laut.

“Pantai bila berlaku hakisan mesti ada puncanya. Yang pertama, kita kena kenal pasti apakah punca yang menyebabkan berlakunya hakisan itu sehingga ia menjadi teruk.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Justeru, bila terlalu banyak sangat pengambilan pasir, melebihi had sepatutnya maka berlakulah hakisan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian baru-baru ini.

Pada Februari lalu, Sinar Harian melaporkan sebanyak 10 pantai di Pahang mengalami hakisan serius pada kadar antara satu hingga empat meter.

Exco Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar, Perladangan dan Komoditi Pahang, Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin berkata, perkara itu diketahui pihaknya hasil kajian hakisan pantai yang dijalankan JPS beberapa tahun lalu.

Keadaan rumah warisan yang dijadikan chalet di Kampung Tok Jembal, Kuala Nerus yang roboh kerana hakisan pantai pada 2011.
Keadaan rumah warisan yang dijadikan chalet di Kampung Tok Jembal, Kuala Nerus yang roboh kerana hakisan pantai pada 2011.

Dalam pada itu, Tuan Ibrahim berkata, pihaknya telah melaksanakan kajian secara menyeluruh di kesemua kawasan pantai di seluruh Malaysia.

Jelasnya, kajian mengenai pembinaan sebuah benteng di tepi pantai perlu dilakukan terlebih dahulu supaya ia tahan dalam jangka masa panjang.

“Kalau nak buat benteng, biar buat betul-betul. Ini kerana, jika kita bina benteng anggaran sehingga 300 meter sahaja, ia akan menghakis pula kawasan yang tiada benteng. Jadi, penting kita buat kajian terlebih dahulu,” katanya.

Beliau berkata, dengan membekalkan pasir, ia mampu menyelamatkan semula kawasan yang mengalami hakisan tersebut.

“Kita tak perlu letak semua. Kita hanya perlu letak di satu kawasan yang mana ombak akan meratakan semula hakisan ini dengan pasir.

“Kita boleh lihat apa yang berlaku di pantai Port Dickson, yang mana hakisan berlaku sehingga ke bahu jalan. Apa yang kita buat, kita bekalkan pasir,” katanya.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI