Sila log masuk terlebih dahulu.

Rakyat Malaysia 'kuat' layari laman sosial

13 April 2021 07:20am | Masa membaca: 4 minit
Internet membantu memudahkan banyak urusan dalam kehidupan seharian.
Internet membantu memudahkan banyak urusan dalam kehidupan seharian.
A
A
A

INTERNET bukan lagi satu kehendak dalam kehidupan hari ini. Sebaliknya, teknologi tersebut merupakan satu keperluan bagi setiap individu. Keberadaannya membantu memudahkan banyak urusan dalam kehidupan seharian.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, penggunaan teknologi tersebut secara individu meningkat 5.4 peratus daripada 84.2 peratus pada 2019 kepada 89.6 peratus pada 2020.

Penggunaannya tidak terbatas untuk mencari maklumat semata-mata, malah ia turut melibatkan aktiviti hiburan dan sosial orang ramai.

Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata, aktiviti penggunaan internet yang paling popular pada 2020 adalah menyertai rangkaian sosial sebanyak 98 peratus.

“Ini diikuti oleh aktiviti muat turun filem, gambar, muzik, video dan main permainan yang meningkat sebanyak 87.9 peratus, cari maklumat barang/perkhidmatan (85.4 peratus), buat panggilan melalui internat/VoIP (81.2 peratus) dan muat turun perisian atau aplikasi (78.4 peratus),” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Susulan perkembangan internet yang pesat di Malaysia, tahap celik rakyat berkaitan kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) serta penggunaan komputer juga menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan pada tahun lalu.

Mohd Uzir berkata, kemahiran komputer yang menunjukkan peratusan tertinggi pada 2020 adalah menggunakan teknik menyalin dan menampal untuk pendua atau memindahkan maklumat di dalam satu dokumen iaitu sebanyak 87.7 peratus berbanding 81.8 peratus pada 2019.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Ini diikuti oleh aktiviti menyalin atau memindahkan fail atau folder (86.4 peratus), menghubungkan dan memasang peranti baharu (72 peratus), menghantar e-mel berserta fail (69 peratus) dan memindahkan fail di antara komputer dan peranti mudah alih lain (68.3 peratus).

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Serah dokumen penting bukti Bersatu tidak sembunyi apa-apa
  2. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  3. Anjak 30 minit lebih baik
  4. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  5. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI