Sila log masuk terlebih dahulu.

Graduan OKU bersaing cari kerja

01 Mei 2021 06:55am | Masa membaca: 4 minit
Graduan OKU harus diterima sebagai sebahagian daripada tenaga kerja yang dapat menyumbang kepada pembangunan sesebuah negara. (Gambar hiasan - Foto Bernama)
Graduan OKU harus diterima sebagai sebahagian daripada tenaga kerja yang dapat menyumbang kepada pembangunan sesebuah negara. (Gambar hiasan - Foto Bernama)
A
A
A

DENGAN pandemik yang semakin meningkat, ramai yang kehilangan pekerjaan dan mencari pekerjaan baharu, sekali gus bersaing dengan semakin ramai orang.

Bagi yang berijazah universiti, sering dianggap oleh sarjana sebagai tiket ke alam pekerjaan dengan pendapatan tetap dan kemajuan kerjaya.

Namun, dengan pasaran pekerjaan yang kompetitif dan landskap ekonomi yang tidak dapat diramalkan, ia tidak lagi berlaku. Bagi OKU, keadaannya lebih mencabar.

Iklim perniagaan yang tidak menentu ketika pandemik menyebabkan banyak organisasi dan syarikat lebih suka menggunakan graduan yang mereka fikir dapat bekerja sejak hari pertama. Bagi mereka, graduan OKU mungkin tidak sesuai dengan harapan mereka.

Walaupun ada OKU berijazah universiti yang telah menjadi pensyarah, peguam, eksekutif pemasaran, eksekutif akaun dan pegawai pentadbiran, masih ramai yang berjuang untuk mendapatkan pekerjaan.

Bagi mengatasi masalah pengangguran dalam kalangan OKU, kerajaan beberapa waktu lalu memperkenalkan pekerjaan satu peratus OKU dalam dasar sektor awam.

Dasar tersebut masih belum mendapat tarikan walaupun hakikatnya nilai tambahnya merangkumi kepelbagaian dalam organisasi dan menjadikan tenaga kerja lebih inklusif.

Dari perspektif majikan, kebolehkerjaan siswazah termasuk siswazah OKU akan bergantung kepada sama ada siswazah dapat melaksanakan tugas yang diperlukan dan mempunyai sikap serta kemahiran yang betul.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Terdapat faktor dalaman dan luaran yang mempengaruhi pengambilan pekerja OKU. Faktor dalaman merangkumi kurangnya keyakinan diri, harga diri rendah dan ketidakupayaan untuk bekerja walaupun mereka memperoleh ijazah.

Faktor luaran merangkumi sokongan dan kemudahan untuk OKU berulang alik ke tempat kerja dan di tempat kerja itu sendiri.

Di sektor swasta, pasaran kerja adalah persaingan yang setara. Calon OKU perlu bersaing dengan calon normal untuk pekerjaan yang sama.

OKU harus menampilkan diri sebagai seseorang yang boleh dipercayai dan sangat profesional, sesuai dengan kedudukan yang mereka minta.

Mereka mesti bersedia sebelum temu duga kerja. OKU harus didorong untuk berfikir secara kompetitif dan meningkatkan kemahiran mereka.

Jika lulusan OKU tidak dapat memperoleh pekerjaan impian, mereka masih dapat menerapkan pengetahuan ke dalam bidang pekerjaan lain dan paling penting, mereka mesti mempunyai sumber pendapatan untuk terus hidup.

Graduan OKU harus diterima sebagai sebahagian daripada tenaga kerja yang dapat menyumbang kepada pembangunan sesebuah negara.

Sebenarnya, usaha itu akan membantu OKU untuk keluar daripada kemiskinan kerana OKU sering dikaitkan dengan masalah pengangguran.

Salah satu sebab mengapa majikan teragak-agak untuk menawarkan pekerjaan kepada OKU, boleh menjadi kebimbangan mengenai perkara yang tidak diketahui.

Majikan memerlukan kualiti dalam pekerjaan. Mereka ingin memastikan bahawa prestasi pekerja dapat dinilai dan dibincangkan. Ia merujuk kepada semua pekerja tanpa mengira kecacatannya.

Majikan harus mengikuti Latihan Kesamaan Kecacatan yang disokong oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai OKU.

Program yang disediakan oleh jabatan dan organisasi bukan kerajaan (NGO) yang lain memfokuskan kepada pembinaan OKU dalam mendapatkan pekerjaan.

Pusat perkhidmatan kerjaya perlu ditubuhkan untuk kepentingan OKU dengan memberikan pengetahuan, kemahiran dan sistem sokongan.

Pusat-pusat itu dapat memulai akses ke infrastruktur berkualiti yang mendokong OKU dan untuk membolehkan akses ke pendidikan bertaraf dunia, pengembangan kemahiran serta sistem kesihatan berkualiti tinggi.

Tempat kerja dan sifat pekerjaan berubah dan banyak pekerjaan sekarang dilakukan oleh mesin atau di rumah semasa pandemik.

Bagi pekerjaan tertentu, OKU mungkin mempunyai kelebihan berbanding rakan sebayanya, namun masih sahaja ketinggalan dengan siswazah lain yang semakin ramai.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Metana bukan sebarang gas
  2. Kisah hidup penyerang Salman Rushdie
  3. Dari Hanruh kepada Wogos
  4. ʻAntara keselamatan negara dan menyiapkan LCS’
  5. Pakar forensik tidak cukup