Sila log masuk terlebih dahulu.

Minyak masak subsidi habis

09 Jun 2021 09:00am | Masa membaca: 4 minit
Mohamed Arib menunjukkan bekalan minyak masak bersubsidi yang dijual mengikut kuantiti ditetapkan.
Mohamed Arib menunjukkan bekalan minyak masak bersubsidi yang dijual mengikut kuantiti ditetapkan.
A
A
A

SHAH ALAM - Isu kenaikan harga minyak masak sejak kebelakangan ini mencetuskan rasa bimbang pengguna khususnya peniaga makanan.

Tinjauan pada hari kedua Sinar Harian mengenai isu kenaikan harga minyak masak mendapati rak-rak menempatkan minyak masak subsidi di beberapa kedai runcit dan pasar raya di beberapa negeri telah pun kosong.

Hasil tinjauan akhbar ini juga mendapati peruncit di sekitar bandar raya ini terpaksa mengehadkan jualan minyak masak dalam peket satu kilogram (kg) kepada pembeli berikutan stok bekalan berkurangan, dalam masa sama mendapat permintaan tinggi.

Ada juga peniaga meletakkan had seorang pelanggan tidak boleh membeli melebihi dua atau tiga peket dalam satu masa.

Pemilik kedai runcit di Seksyen 15, S Kumar, 44, berkata, dia terpaksa berbuat demikian berikutan bekalan stok bahan berkenaan semakin berkurangan sejak dua minggu lalu.

Kumar menunjukkan bekalan minyak masak peket yang semakin berkurangan di kedainya di Seksyen 15, Shah Alam pada Selasa.
Kumar menunjukkan bekalan minyak masak peket yang semakin berkurangan di kedainya di Seksyen 15, Shah Alam pada Selasa.

“Kita terpaksa mengehadkan jualan kerana bimbang nanti ada pihak yang membuat pembelian secara banyak, sedangkan stok yang kita terima daripada pembekal semakin berkurangan,” katanya.

Kumar berkata, sebelum ini, dia mengambil sekitar tiga ke empat kotak minyak masak daripada pembekal, namun jumlah itu berkurangan sejak kebelakangan ini.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Oleh kerana stok yang ada pada kita pun terus berkurangan, kita terpaksa mengehadkan jualan bagi setiap orang bagi membolehkan lebih ramai untuk membelinya,” katanya.

Di PERAK, bekalan minyak masak bersubsidi di sekitar bandar raya ini masih boleh diperoleh pengguna biarpun jumlah pembelian terhad.

Tinjauan di beberapa kedai runcit dan pasar raya mendapati orang ramai masih boleh mendapatkan minyak masak tersebut dengan setiap seorang dihadkan hanya dua peket.

Bagi peniaga kedai runcit, Mohamed Arib Aliah, bekalan minyak masak bersubsidi di kedainya masih ada dan mencukupi setakat ini.

Menurutnya, stok yang diberikan pembekal sangat terhad iaitu hanya dua kotak sahaja diberikan untuk pemborong dengan jualan yang terhad.

“Kita memang jual ikut kuantiti yang ditetapkan iaitu dua pek bagi setiap pelanggan. Memang kita jaga betul-betul stok supaya bekalan mencukupi.

“Cuma bila harga minyak masak 5kg naik, kita harap stok bagi minyak masak subsidi ini cukup di pasaran,” katanya.

Mengenai kenaikan harga minyak masak, Mohamed Arib berkata, pihaknya menyifatkan keadaan itu amat membebankan pengguna.

Di PAHANG, kesukaran mendapatkan minyak masak polibeg sejak beberapa hari lalu menjadi masalah kepada para peniaga kecil di sini untuk menjalankan perniagaan.

Salah seorang pekerja pasar raya terbabit memberitahu, mereka sudah tidak memperoleh bekalan minyak masak tersebut sejak Isnin lalu.

Bagi peniaga kedai runcit, Ariyadi Jemilan, 60, premisnya hanya menjual minyak botol selepas tidak mendapat bekalan minyak tersebut sejak beberapa hari lalu.

“Hanya ada kotak sahaja,minyak peket tiada dan memang pelanggan merungut kerana mereka perlukan minyak peket kerana harganya lebih murah,” ujarnya.

Situasi tersebut meresahkan pengguna khususnya kalangan para peniaga yang terpaksa mengeluarkan belanja lebih untuk membeli minyak masak.

Di NEGERI SEMBILAN, lain pula kisahnya apabila bekalan minyak masak subsidi yang dijual dalam bentuk peket seberat 1kg di sini masih mencukupi.

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Negeri Sembilan, Ain Arjuna Aziz Zaman berkata, pihaknya belum menerima sebarang aduan pengguna berhubung kesukaran untuk mendapatkan minyak berkenaan.

“Susulan peningkatan harga minyak masak botol, kemungkinan orang beralih kepada minyak masak peket itu mungkin ada, tapi tidaklah sehingga menyebabkan bekalannya berkurangan atau tidak mencukupi,” katanya.

Di PULAU PINANG, pemilik kedai runcit, Ali Akbar, 50-an berkata, bekalan barangan keperluan itu tidak pernah terputus walaupun ketika Sekatan Pergerakan Penuh dikuatkuasakan di negara ini.

Bagaimanapun, katanya, syarat maksimum tiga peket sahaja untuk seorang pembeli masih digunakan bagi memastikan tiada pembelian secara pukal berlaku.

“Setakat hari ini, bekalan minyak masak bersubsidi masih cukup,” katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Bahasa kebangsaan dan kekuatan politik Melayu
  2. Atasi isu rumah strata di Malaysia
  3. Tidak perlu tutup semua taska
  4. Mengapa Shah tidak ikut U-Wei ?
  5. Sediakah parti dedah siapa penaja duit politik?