Sila log masuk terlebih dahulu.

Autistik tentera khas Israel

12 Jun 2021 07:50am | Masa membaca: 4 minit
Israel menggunakan tahap ketenteraan untuk memberikan pengalaman bekerja kepada orang muda autisme.
Israel menggunakan tahap ketenteraan untuk memberikan pengalaman bekerja kepada orang muda autisme.
A
A
A

TENTERA Israel mempunyai senjata rahsia iaitu skuad tentera elit sangat terlatih, yang seluruhnya terdiri daripada remaja autistik.

Orang dewasa muda yang mengalami gangguan spektrum autisme dan biasanya dikecualikan daripada wajib militeri Israel kini mendapat perhatian untuk melayani negara mereka sebagai sebahagian daripada program Roim Rachok.

Roim Rachok yang bermaksud 'melihat jauh ke depan' dalam bahasa Hebrew saling menguntungkan. Pasukan Pertahanan Israel dapat memanfaatkan sekumpulan celik yang kurang digunakan dengan fokus tajam, sementara anggota perkhidmatan autistik memperoleh set kemahiran yang sangat dicari, yang akan memberi mereka peluang di tempat kerja masa depan.

Ia adalah kemenangan bagi negara Israel dan tentera terbaik di unit berkenaan. Ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan pada masa yang tepat dengan autisme.

Program yang ditubuhkan pada tahun 2012 itu juga menyediakan cara baharu bagi melihat autisme yang mempengaruhi satu peratus daripada penduduk dunia.

Di Israel, wajib militeri dua tahun dan lapan bulan untuk lelaki dan dua tahun bagi wanita. Mereka yang berusia lebih 18 tahun diminta untuk mendaftar di IDF (Israel Defense Forces) walaupun populasi autisme dikecualikan.

Di tingkat atas dari satu bangunan yang dikawal ketat, di hujung dewan sempit, setengah dozen tentera perisik muda dengan pakaian hijau zaitun menatap monitor komputer mereka.

Foto pengawasan udara sempadan negara berkedip di skrin. Mereka melakukan analisis visual, memerhatikan ribuan gambar satelit yang terus berubah dan mencari tanda aktiviti musuh.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Sebilangan kecil bahan letupan di belakang bukit yang menandakan munculnya terowong bawah tanah.

Kehilangan satu butiran boleh mengorbankan nyawa. Pekerjaan bertaraf tinggi mereka sangat penting untuk melindungi warga Israel. Selama sembilan jam sehari atau lebih semasa krisis, mereka menunjukkan fokus hampir bionik, kemampuan luar biasa untuk menatap skrin dan memproses data yang sangat rumit tanpa melelahkan.

Elit

Kumpulan elit terdiri sepenuhnya daripada anggota populasi yang berkembang tetapi kurang dilayan dan diabaikan dengan kekuatan yang istimewa iaitu remaja autistik. Ia ditubuhkan pada tahun 2012 oleh tiga bekas ejen Mossad, agensi perisikan nasional Israel untuk mencapai dua tujuan - menyediakan tentera dengan penganalisis berkemahiran tinggi dan memberi peluang kepada remaja autistik untuk berkhidmat.

Program tersebut melatih mereka selama tiga bulan dalam kehidupan dan kemahiran kerja untuk mengintegrasikannya ke dalam unit yang dikenali sebagai 9900.

Program itu berkembang maju. Kira-kira 80 peratus daripada 100 atau lebih pemohon setiap tahun diterima di Roim Rachok. Calon mesti berada di hujung spektrum yang berfungsi tinggi, mencukupi dan menunjukkan kemahiran pengurusan masa.

Latihan tiga bulan rekrut melibatkan analisis visual dan maklumat, atau mengumpulkan maklumat dalam talian. Latihan tersebut menggunakan bakat khas mereka yang menghidap autisme seperti dapat mempelajari secara terperinci skrin komputer selama berjam-jam dan memilih bahan letupan, terowong bawah tanah dan aktiviti musuh.

Autisme adalah hadiah untuk dunia dan orang-orang di spektrum dapat memberikan banyak kepakaran kepada dunia, namun sifat pekerjaan tidak berisiko.

Roim Rachok mempunyai kadar kejayaan yang tinggi. Sebanyak 86 peratus telah berjaya sebagai tentera IDF dan banyak yang bergantung kepada latihan ketenteraan untuk mendapatkan pekerjaan dengan syarikat terkemuka seperti Intel dan eBay setelah berkhidmat.

Mereka menggunakan tahap ketenteraan untuk memberikan pengalaman bekerja kepada orang dewasa muda autisme ini sehingga mereka dapat memanfaatkannya dalam kehidupan.

Mungkin tentera Malaysia boleh menggunakan remaja autisme untuk kepakaran tertentu.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. UMNO sudah hilang upaya terima perbezaan pendapat - Exco Pemuda
  2. Jadi PM untuk semua
  3. Kemelut perkahwinan antarabangsa
  4. Apabila sedekah menjadi rasuah
  5. Janganlah jadi sesumpah bila ada kuasa