Sila log masuk terlebih dahulu.

Rakyat kecewa Sekatan Pergerakan Penuh gagal

03 Julai 2021 08:10am | Masa membaca: 4 minit
Anggota tentera mengawasi laluan masuk ke Pangsapuri Mentari Court yang dikenakan PKPD sehingga 14 Julai depan. - Foto Halim Wahid
Anggota tentera mengawasi laluan masuk ke Pangsapuri Mentari Court yang dikenakan PKPD sehingga 14 Julai depan. - Foto Halim Wahid
A
A
A

SHAH ALAM - Rakyat Selangor meluahkan rasa kecewa apabila pelaksanaan Sekatan Pergerakan Penuh pada Jun lalu seolah-olah tidak mendatangkan hasil untuk menurunkan kes Covid-19 di negeri ini.

Tinjauan Sinar Harian pada Jumaat mendapati majoriti rakyat juga tidak berpuas hati dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama dua minggu sehingga 16 Julai yang dilihat sebagai langkah sia-sia.

Seorang penduduk, Laila Soraya Rosli, 27, berpendapat, pelaksanaan PKPD di beberapa mukim di Selangor dan Kuala Lumpur disifatkan tidak munasabah kerana sektor perkilangan masih dibenarkan beroperasi.

“Selepas tiga kali PKP dilaksanakan pun kes Covid-19 masih tinggi, jadi saya harap apa yang kerajaan laksanakan kali ini berkesan kerana jika tidak, rakyat akan semakin marah,” katanya pada Jumaat.

Bagi Ikhwan Hashim, 42, dia turut kesal terhadap pelaksanaan PKPD di beberapa mukim di Selangor kerana tidak banyak perubahan dari segi prosedur operasi standard (SOP) berbanding SPP sebelum ini.

Katanya, kes Covid-19 di Selangor akan terus meningkat dan tidak berkesudahan sekiranya sektor perkilangan dan pembuatan masih dibenarkan beroperasi.

“Rasanya tiada beza pun antara PKPD dengan dengan Sekatan Pergerakan Penih kerana kalau setakat ubah nama sahaja, ia tidak akan memberi apa-apa kesan.

“Kita dah jaga SOP, tapi disebabkan orang lain, rakyat pula yang jadi mangsa,” katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Metana bukan sebarang gas
  2. Kisah hidup penyerang Salman Rushdie
  3. Dari Hanruh kepada Wogos
  4. ʻAntara keselamatan negara dan menyiapkan LCS’
  5. Pakar forensik tidak cukup