Sila log masuk terlebih dahulu.

Siasatan SPRM sudah lengkap 80 peratus

10 Julai 2021 08:00am | Masa membaca: 4 minit
SPRM telah memanggil peneroka dan pihak berkuasa berkaitan untuk dirakam keterangan berhubung pencerobohan tanah yang dijadikan ladang durian di Raub. Gambar kecil: Azam Baki
SPRM telah memanggil peneroka dan pihak berkuasa berkaitan untuk dirakam keterangan berhubung pencerobohan tanah yang dijadikan ladang durian di Raub. Gambar kecil: Azam Baki
A
A
A

SHAH ALAM - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam proses melengkapkan siasatan berhubung isu pencerobohan tanah kerajaan negeri Pahang yang dijadikan ladang durian secara haram di Raub.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, pihaknya telah memanggil peneroka dan pihak berkuasa berkaitan untuk dirakam keterangan.

“Kita harus faham, isu ini ada dua. Pertama, berbangkit ketidakpuasan hati masyarakat dalam kes berkenaan dan SPRM tidak boleh campur tangan kerana ia melibatkan siasatan pihak berkuasa lain.

“Kedua, isu rasuah. Di sini kita telah buka fail siasatan untuk tindakan lanjut. Beri kami masa dan kerana kes yang berlaku ini bukanlah kes baharu, ia kes yang sudah lama berlaku,” katanya kepada Sinar Harian pada Jumaat.

ARTIKEL BERKAITAN: Operasi di Hutan Simpan Batu Talam tenang, terkawal

Bekalan musang king Raub tidak terjejas

Azam berkata, jika ada pihak yang mendakwa berlakunya rasuah berkenaan isu pencerobohan itu, sila tampil kepada SPRM dan usah membuat sebarang spekulasi tanpa mengetahui perkara sebenar.

“Kita juga telah dapatkan maklumat daripada jabatan hutan dan pejabat tanah daerah kerana ia adalah kes yang telah lama berlaku.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Setakat ini siasatan sudah 80 peratus. Beri kita sedikit masa untuk kita selesaikannya,” katanya.

Pada 1 Ogos tahun lalu, kerajaan Pahang mula bertindak tegas dalam menangani kegiatan pengusaha kebun durian di Raub yang diusahakan secara haram di atas tanah kerajaan negeri.

Tindakan itu dilakukan berikutan kerajaan negeri mengalami kerugian kira-kira RM30 juta dalam tempoh 10 tahun akibat kehilangan hasil cukai tanah daripada kebun haram termasuk di kawasan hutan simpan.

Antara kawasan dusun durian di Raub yang terbabit ialah Hutan Simpan Gunung Benom, sekitar Sungai Ruan, Sungai Chalit serta Tranum dan Tras.

ARTIKEL BERKAITAN: 16.4 hektar kebun durian haram dimusnahkan JPNP

Provokasi ketika operasi, 18 pekebun haram durian musang king ditahan

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Terbukti! Minyak masak peket Malaysia berlambak di Thailand
  2. Membesar dengan minyak masak subsidi dari Malaysia
  3. Di bawah jagaan gengster?
  4. Arab Saudi, UAE dengar rintihan rakyat jelata
  5. Mat Kilau dan pemimpin Melayu