Sila log masuk terlebih dahulu.

Vaksinasi Covid-19 dan autisme

17 Julai 2021 06:50am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

KADAR kematian Covid-19 lebih tinggi dalam kalangan orang autisme, sindrom Down dan gangguan perkembangan intelektual lain mencetuskan usaha melobi oleh ahli keluarga dan pengasuh untuk meyakinkan untuk memberi keutamaan kepada kumpulan tersebut dalam pemberian vaksin.

Gangguan itu menyumbang satu dari 50 orang di Amerika Syarikat mungkin mati akibat Covid-19. Analisis ini menunjukkan kajian yang serupa.

Pakar perubatan mengatakan kadar lebih tinggi kerana ramai yang menerima gangguan ini menderita penyakit pernafasan dan jantung yang diketahui menyumbang kepada kadar kelangsungan hidup lebih rendah dari Covid-19.

Ahli keluarga dan pengasuh bimbang golongan rentan tidak diutamakan untuk menerima vaksin walaupun angka kematiannya tinggi.

Wabak Covid-19 telah membawa perubahan besar dalam kehidupan individu. Ini telah mempengaruhi kehidupan kita dalam banyak cara dan menjadi subjek yang sukar untuk dijelaskan kepada kanak-kanak dan orang dewasa dengan autisme.

Oleh kerana virus itu tidak dapat dilihat, ramai dalam kalangan ibu bapa dan keluarga yang terkena Autism Spectrum Disorder (ASD) menghadapi cabaran untuk menjelaskan kepada orang yang mereka sayangi yang mempunyai autisme mengenai jarak sosial, memakai topeng dan pembersihan.

Terdapat banyak penulisan mengenai topik ini untuk membantu ibu bapa dan kakitangan perubatan mengatasi autisme pada tempoh Covid-19.

Sekarang vaksin telah tiba di Malaysia, satu lagi cabaran untuk memberi vaksin atau tidak kepada anak-anak autisme dan adakah pasukan perubatan bersedia memberi vaksin kepada anak-anak kita. Bagaimana dengan inokulator?

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Adakah mereka tahu bagaimana menangani orang dewasa dengan autisme, apa kesan sampingan pada individu autisme. Bagaimana kita dapat mencari reaksi negatif vaksin pada anak-anak kita kerana mereka tidak dapat mengetahui?

Oleh kerana orang kurang upaya (OKU) autisme belum diberi vaksin di negara lain juga (Amerika Syarikat, England dan Singapura) menyebabkan kita tidak tahu bagaimana mencari rujukan dan garis panduan bagaimana mempersiapkan ibu bapa untuk menjadi tenang.

Bagaimana mempersiapkan orang dewasa dengan autisme untuk inokulasi dan bagaimana merawat mereka semasa vaksinasi pasca vaksinasi.

Individu dengan autisme sebahagian besarnya mempunyai masalah sensori. Mereka tidak suka disentuh, mereka takut mendapat vaksinasi, mereka sering tidak mahu meninggalkan rumah mereka.

Paling penting, mereka menimbulkan ketakutan yang melampau ketika dikelilingi ramai orang. Apatah lagi apabila mereka dikelilingi orang yang berpakaian khas dan memakai topeng menutup tubuh.

Faktor-faktor ini boleh menimbulkan kegelisahan pada individu dengan autisme dan dalam fikiran orang tua dengan anak-anak.

Namun perlu diketengahkan permasalahan ini kerana banyak pihak harus membuat persiapan rapi untuk menghadapi komuniti autisme dan untuk mengelakkan pengalaman yang tidak menyenangkan pada hari vaksinasi.

Ahli keluarga, pengasuh dan doktor mengatakan kesan buruk virus pada individu yang mengalami gangguan perkembangan intelektual tidak difahami dengan baik.

Sekumpulan doktor dan penyelidik menyusun garis panduan untuk membantu kakitangan perubatan dengan lebih baik untuk membantu golongan OKU ini dalam berdepan wabak tersebut.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Strategi 'serampang dua mata' PKR untuk hadapi PRU15
  2. Usul tergempar sukar lulus, agenda remeh suara rakyat?
  3. Anak sulung Najib jadi calon BN di Parlimen Pekan?
  4. Bekalan cip paksa Pelosi ke Taiwan
  5. Sampah angkasa dan mata-mata di langit