Sila log masuk terlebih dahulu.

Lindungi daripada penyakit zoonosis

24 Julai 2021 08:10am | Masa membaca: 4 minit
Penyakit zoonosis sangat biasa di seluruh dunia. Foto 123rf
Penyakit zoonosis sangat biasa di seluruh dunia. Foto 123rf
A
A
A

HAIWAN memberi banyak faedah kepada manusia. Ramai orang berinteraksi dengan haiwan dalam kehidupan seharian mereka, baik di rumah dan di luar rumah. Haiwan menyediakan makanan, serat, mata pencarian, perjalanan, sukan, persahabatan, dan pendidikan untuk orang di seluruh dunia.

Banyak isi rumah mempunyai satu atau lebih haiwan peliharaan. Mungkin bersentuhan dengan haiwan di kawasan bandar atau luar bandar, semasa perjalanan, semasa mengunjungi pameran haiwan, atau sambil menikmati aktiviti luar.

Walau bagaimanapun, haiwan kadang-kadang boleh membawa kuman berbahaya yang boleh merebak kepada orang dan menyebabkan penyakit. Ini dikenali sebagai penyakit zoonosis atau zoonotik. Penyakit zoonosis disebabkan oleh kuman berbahaya seperti virus, bakteria, parasit, dan kulat. Kuman ini boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit pada manusia dan haiwan, mulai dari penyakit ringan hingga serius dan juga kematian.

Haiwan kadang-kadang kelihatan sihat walaupun membawa kuman yang boleh membuat orang sakit, bergantung pada penyakit zoonosis.

Penyakit zoonosis sangat biasa di seluruh dunia.

Para saintis menganggarkan bahawa lebih enam dari setiap 10 penyakit berjangkit yang diketahui pada orang dapat disebarkan dari haiwan, dan tiga dari setiap empat penyakit berjangkit baru atau yang muncul pada orang berasal dari haiwan.

Oleh kerana itu, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit atau CDC berfungsi 24/7 untuk melindungi orang dari penyakit zoonosis di seluruh dunia.

Zoonosis adalah penyakit berjangkit yang telah melonjak dari haiwan kepada manusia. Patogen zoonosis mungkin bakteria, virus atau parasit, atau mungkin melibatkan agen tidak konvensional dan dapat merebak ke manusia melalui hubungan langsung atau melalui makanan, air atau persekitaran.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Contohnya merangkumi rabies, anthrax, tularemia dan virus Nil Barat. Oleh itu, sebahagian besar pendedahan manusia terhadap penyakit berjangkit adalah zoonosis.

Haiwan banyak menyumbang kepada penyebaran penyakit zoonosis. Sebenarnya, 75 peratus penyakit baru atau baru muncul berasal dari haiwan, dan lebih dari 60 peratus penyakit berjangkit yang diketahui pada orang, seperti virus rabies, kurap dan salmonella, ditularkan dari haiwan, menurut CDC.

Terdapat lebih dari 150 penyakit zoonosis di seluruh dunia, yang ditularkan kepada manusia oleh populasi haiwan liar dan domestik, 13 daripadanya bertanggungjawab atas 2.2 juta kematian setiap tahun.

Zoonosis boleh datang dari produk makanan haiwan yang tercemar, pengendalian makanan yang tidak betul, atau memasak yang tidak mencukupi.

Sekitar satu dari enam orang Amerika akan jatuh sakit pada satu ketika dalam hidup mereka dengan makan atau minum makanan atau minuman yang tercemar.

Siapa yang berisiko tinggi mendapat penyakit serius daripada penyakit zoonosis?

- Kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun.

- Orang dewasa lebih tua dari 65 tahun.

- Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

- Perempuan mengandung.

Penyakit virus Ebola (EVD) adalah zoonosis kompleks yang sangat menular pada manusia. Wabak EVD yang tercatat terbesar berlaku di Afrika Barat, di luar ceruk yang dilaporkan dan diramalkan sebelumnya.

Penyakit zoonosis penyakit yang dapat menular dari haiwan ke orang atau, lebih khusus lagi, penyakit yang biasanya ada pada haiwan tetapi dapat menjangkiti manusia.

Penyakit zoonotik yang paling menjadi perhatian di Amerika adalah Influenza zoonosis, Salmonellosis dan Virus Nil Barat.

Koronavirus yang baru muncul iaitu Sindrom pernafasan akut teruk dan sindrom pernafasan Timur Tengah seperti Rabies, Brucellosis dan Penyakit Lyme.

Oleh itu, kita di Malaysia harus berhati-hati dengan pembersihan hutan, sangat penting bagi kita untuk melindungi alam sekitar kerana menjaga mereka bermaksud kita melindungi manusia.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Kabinet baharu berasaskan pertimbangan politik strategik
  2. Jangan takut lapor kes rasuah kepada SPRM Artikel percuma
  3. Wan Junaidi nafi, Ariff belum dapat surat
  4. Kerajaan Perpaduan tiada alasan untuk tangguh lagi
  5. Presiden paling lama memerintah di dunia