Sila log masuk terlebih dahulu.

Tidak boleh kata tumbang lagi: Sivamurugan

04 Ogos 2021 08:55am | Masa membaca: 4 minit
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (kanan) ketika Mesyuarat Khas di Parlimen. Foto Bernama. Gambar kecil: Profesor Dr Sivamurugan Pandian
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (kanan) ketika Mesyuarat Khas di Parlimen. Foto Bernama. Gambar kecil: Profesor Dr Sivamurugan Pandian
A
A
A

SHAH ALAM - Kerajaan Perikatan Nasional (PN) masih belum tumbang selagi belum ada sebarang pengumuman daripada Istana Negara berhubung keabsahan pentadbiran Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Penganalisis Politik daripada Universiti Sains Malaysia, Profesor Dr Sivamurugan Pandian berkata, pihak istana perlu memutuskan sama ada Muhyiddin masih mempunyai majoriti sokongan atau sebaliknya.

“Ahmad Zahid tadi maklumkan beliau sudah serahkan kepada Yang di-Pertuan Agong senarai ahli-ahli Parlimen yang tidak lagi menyokong Muhyiddin dan sekarang Muhyiddin perlu menghadap Seri Paduka untuk membuktikan bahawa beliau juga ada sokongan.

“Buat masa ini, mungkin sebahagian dalam UMNO masih menyokong Muhyiddin, namun persoalannya adakah itu cukup untuk beliau kekal sebagai Perdana Menteri dan membentuk kerajaan.

“Jika tidak ada sokongan lagi maka beberapa perkara perlu dilakukan oleh Muhyiddin,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

Sivamurugan berkata, antara perkara yang perlu dilakukan Muhyiddin ialah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri atau menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen.

“Tetapi jika Yang di-Pertuan Agong merasakan tidak perlu bubar Parlimen dan merasakan seorang perdana menteri baharu boleh dilantik dalam PN maka itu juga boleh dilakukan,” ujar beliau.

Disyorkan artikel berkaitan ini:
Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. 'Menanam tebu di tepi bibir'
  2. Mencari keberanian penjawat awam
  3. Ulama rasai denyut nadi masyarakat
  4. Menyusun semula Malaysia
  5. Antara fenomena Menu Rahmah dan mercun 'ramah'