Sila log masuk terlebih dahulu.

Harga ujian saringan Covid-19 'cekik darah'

08 Ogos 2021 07:58am | Masa membaca: 4 minit
Infografik harga ujian Covid-19
Infografik harga ujian Covid-19
A
A
A

SHAH ALAM - Harga perkhidmatan ujian Covid-19 di hospital dan klinik swasta masih mahal walaupun saringan tersebut ketika ini boleh menggunakan kaedah persampelan air liur atau deep-throat saliva.

Ketua Kluster Perubatan dan Sains Kesihatan, Majlis Profesor Negara (MPN), Profesor Tan Sri Dr Mohd Amin Jalaludin berkata, keadaan itu benar-benar membebankan rakyat terutama golongan B40.

“Walaupun sekarang kaedah persampelan guna air liur tapi harga perkhidmatan ujian tindak balas rantai polimer (RT-PCR) mahu pun kit ujian pantas antigen (RTK-Ag) masih lagi mahal.

“Jadi kerajaan patut kawal harganya,” katanya pada wawancara bersama Sinar Ahad secara maya baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Dr Mohd Amin menegaskan, harga perkhidmatan ujian Covid-19 yang mahal di intitusi kesihatan swasta itu dikhuatiri akan menyebabkan ramai rakyat tercicir daripada melakukan ujian saringan berbayar itu.

Dr Mohd Amin
Dr Mohd Amin

“Misalnya, kalau mereka kena bayar RM100 untuk buat ujian Covid-19 dan mereka tak mampu nak bayar, mungkin ada antara mereka yang tak akan buat ujian itu.

“Bila berlaku keadaan ini, mereka akan jadi pembawa penyakit (Covid-19) dan akan menularkannya,” katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pada Januari lalu, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) pernah membangkitkan terdapat segelintir pusat perubatan dan klinik swasta mengenakan caj sehingga mencecah RM1,000 untuk ujian saringan terbabit.

PPIM mendakwa mereka menerima aduan bahawa ada pusat perubatan dan klinik swasta mengenakan caj antara RM700 hingga RM1,000 bagi seorang individu.

Susulan itu, kerajaan juga telah menetapkan harga maksimum untuk perkhidmatan saringan Covid-19 di bawah Ordinan Darurat pada Mei lalu.

Mengikut Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 di bawah tajuk ‘Permintaan Bagi Penggunaan Sumber (Seksyen 4)’, fi maksimum bagi RT-PCR adalah RM150 di Semenanjung Malaysia manakala RM200 bagi Sabah, Sarawak dan Labuan.

Bagi RTK-Ag pula di Semenanjung Malaysia harga yang ditetapkan adalah RM60 manakala RM80 di Sabah, Sarawak dan Labuan.

Fi maksimum bagi kit ujian pantas antibodi (RTK-Ab) pula berharga RM50 di Semenanjung Malaysia dan RM70 bagi kawasan Sabah, Sarawak dan Labuan.

Ordinan itu menyatakan penggunaan sumber berkenaan bagi menangani jangkitan penyakit berjangkit Covid-19 dan berkuat kuasa 17 Mei lalu sehingga 1 Ogos depan atau apa-apa tempoh lain seperti dimahsyurkan Yang di-Pertuan Agong.

Bagaimanpun, menerusi laporan media sebelum ini didapati masih ada segelintir hospital dan klinik swasta mengenakan caj melebihi harga maksimum ditetapkan.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Pembersihan UMNO dibimbangi jadi racun toksik
  2. Jangan biar rakyat sengsara
  3. Noh akui antara 4 MKT tidak bangun sokong usul PAU
  4. Syor baucar untuk orang kurang mampu
  5. Bank digesa bayar ganti rugi mangsa tipu TH