Sila log masuk terlebih dahulu.

PM, PN dijangka terus terima kejutan besar

11 Ogos 2021 07:02am | Masa membaca: 4 minit
Muhyiddin dan PN dijangka terus menerima tekanan daripada blok pembangkang dan sebahagian pemimpin UMNO.
Muhyiddin dan PN dijangka terus menerima tekanan daripada blok pembangkang dan sebahagian pemimpin UMNO.
A
A
A

SHAH ALAM - Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dijangka terus menerima pelbagai kejutan besar dalam tempoh sebulan ini susulan ‘serangan’ bertali arus daripada UMNO ketika ini.

Pensyarah Kanan Sains Politik daripada Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mujibu Abd Muis berkata, ia dapat dilihat apabila hampir setiap hari parti Melayu terbesar itu membuat asakan terhadap kepimpinan Muhyiddin.

Beliau berkata, ia bermula dengan pengumuman menarik balik sokongan kepada Muhyiddin dan kerajaan pimpinannya disusuli pendedahan sejumlah ahli Parlimen daripada UMNO yang telah menarik balik sokongan terhadap Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu.

Jelasnya, dalam situasi yang dilihat tidak berpihak kepada Ahli Parlimen Pagoh itu, kemungkinan wujud kejutan lebih besar bukan sesuatu yang mustahil.

MUJIBU
MUJIBU

“Kalau kita lihat memang akan ada lagi (kejutan), cuma apakah yang akan datang itu lebih mengejutkan, itu saya rasa barangkali ia mengejutkan.

“Cuma adakah akan ada kejutan besar seperti penjajaran baharu dengan parti lain, desakan atau gelombang yang lebih besar. Contohnya bergabung dengan pembangkang untuk bergerak sebagai satu suara mendesak Parlimen dibuka lebih awal atau desak perdana menteri letak jawatan.

“Saya rasa kebarangkalian (kejutan lebih besar) itu timbul mungkin ada. Kita dapat lihat UMNO begitu bersungguh-sungguh (menyerang Muhyiddin dan PN) ketika ini,” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Beliau berkata demikian ketika ditanya kemungkinan wujud kejutan lebih besar terhadap Muhyiddin dan PN dalam tempoh sebulan ini.

Ia susulan dakwaan terbaharu UMNO yang menyatakan kira-kira 15 ahli Parlimen daripada parti itu tidak lagi menyokong Muhyiddin sebagai perdana menteri.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?