Sila log masuk terlebih dahulu.

Kerajaan BN atau PN? Jenamakan semula kerajaan baharu!

23 Ogos 2021
Laporan muka hadapan Sinar Harian mengenai Perdana Menteri kesembilan. Gambar kecil dari kiri: MUSTAPHA, OTHMAN
Laporan muka hadapan Sinar Harian mengenai Perdana Menteri kesembilan. Gambar kecil dari kiri: MUSTAPHA, OTHMAN
A
A
A

SHAH ALAM - Sehingga kini identiti kerajaan baharu masih belum dapat diumumkan kepada rakyat.

Ia berikutan terdapat percanggahan pandangan di antara beberapa pemimpin politik yang tidak bersetuju supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri mengekalkan nama Kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Beberapa veteran politik berpandangan kerajaan yang akan dibina oleh Ismail Sabri kelak perlu dijenamakan semula dengan tidak menggunakan nama yang digunakan sebelum ini.

Pengerusi Veteran UMNO Malaysia, Datuk Othman Desa berkata, penjenamaan semula itu penting agar kerajaan baharu tersebut tidak terpalit dengan tanggapan dan persepsi negatif rakyat terhadap kerajaan lama.

“Pada pandangan saya, eloklah kerajaan ini tidak guna nama lama, dia kerajaan baharu perlu guna nama baharu. Kita tidak mahu ada kaitan dengan kerajaan lama yang ada banyak polemik.

“Jadi dengan nama baharu ini dapat bina semangat baharu, pendekatan baharu dan lebih komprehensif untuk selesaikan masalah dihadapi rakyat ketika ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Ahad.

Beliau mengulas isu kerajaan baharu pimpinan Ismail Sabri bakal mengalami krisis identiti.

Ia susulan pada Sabtu, beberapa pemimpin UMNO dilihat tidak berpuas hati selepas bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin merujuk kerajaan baharu sebagai kerajaan PN ketika mengucapkan tahniah kepada Ismail Sabri.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Antara yang membantah ialah Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan yang membantah penggunaan nama tersebut.

Walau bagaimanapun, Othman berpendapat nama baharu itu tidak perlu disegerakan kerana apa yang penting ketika ini adalah pemimpin harus memberi fokus bagi menyelesaikan masalah akibat pandemik Covid-19.

“Nama apa yang hendak diberikan sekarang tidak penting, apa yang penting kerajaan tersebut perlulah berkesan dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat ketika ini,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung Veteran UMNO, Datuk Mustapha Yaakub berkongsi pandangan sama iaitu sebaiknya kerajaan yang ditubuhkan nanti perlu mempunyai nama baharu.

“Kalau kita lihat sebelum ini, PN didominasi oleh tiga anggota iaitu Bersatu, Pas, Gabungan Parti Sarawak (GPS), jadi mereka namakan PN walhal UMNO bukan anggota mereka.

“Apabila sudah berubah tampuk kepimpinan yang diketuai UMNO, saya rasa elok tukar dan dijenamakan semula,” katanya.

Mustapha berpendapat nama kerajaan baharu itu haruslah mempunyai kaitan dengan tiga perkara penting yang perlu difokus oleh ahli Parlimen seperti dalam titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sebelum ini.

“Kalau lihat surat Seri Paduka Baginda kepada ahli Parlimen, kerajaan yang akan dibina nanti perlu fokus kepada tiga perkara iaitu pemulihan Covid-19, ekonomi dan politik.

“Jadi eloklah kerajaan ini diberi nama kerajaan pemulihan menyambut seruan Yang di-Pertuan Agong,” katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Larangan perhimpunan, kempen fizikal PRN Melaka 'canggung dan pelik'
  2. Perlu buka akaun CDS, Bank sebelum melabur
  3. Insentif teknologi hijau domestik
  4. Kadar PGK pasca Covid-19 perlu ditangani
  5. Perkenal semula skim bantuan niaga untuk OKU
default