Sila log masuk terlebih dahulu.

Jangan susahkan PM baharu

25 Ogos 2021 07:49am | Masa membaca: 4 minit
Ismail Sabri (tiga dari kiri) serahkan bantuan kepada mangsa terjejas akibat tragedi kepala air di daerah Yan pada Isnin.
Ismail Sabri (tiga dari kiri) serahkan bantuan kepada mangsa terjejas akibat tragedi kepala air di daerah Yan pada Isnin.
A
A
A

AWANG angkat tabik pada Tuk Seri Perdana Menteri (PM) yang buat lawatan kerja pertama ke Kedah. Beliau meninjau kawasan yang terjejas banjir dan kesan kepala air selain tengok jambatan yang rosak.

Khabarnya Tuk Seri PM hanya berada sejam di pejabatnya di Jabatan Perdana Menteri, mungkin sempat senyum dan bertegur sapa dengan kakitangan sebelum terus ke Kedah.Itu namanya action-oriented, kata orang putih.

Cuma Awang rasa, sepatutnya lawatan itu dibuat dengan rombongan yang kecil. Dalam situasi pandemik seperti sekarang, terlalu banyak orang berkumpul di satu tempat, tentu akan timbulkan tanda tanya. Awang risau juga tengok video yang tular begitu banyak kereta yang ikut rombongan itu.

Di jambatan berkenaan penuh pula dengan manusia. Apabila banyak orang, maka susahlah nak jaga penjarakan sosial. Masa Tuk Seri PM jadi menteri kanan hari-hari beliau nasihatkan rakyat supaya jaga SOP, terutamanya penjarakan sosial.

Pada pendapat Awang tak usahlah mana-mana pihak buat papan iklan besar-besar mengalu-alukan kehadiran PM baharu. Beliau datang oleh sebab urusan mengejut, nak melawat kawasan terlibat, termasuk mangsa kejadian. Bukankah kos papan iklan besar itu boleh digunakan untuk bantu rakyat yang jadi mangsa?

Awang yakin ini bukan budaya yang nak dibawakan oleh Tuk Seri PM baharu. Dia nak jadi PM rakyat. Protokol dan upacara tak tentu pasal bukan stail dia. Lagipun dia jadi PM pada masa rakyat susah, jadi ikutlah cara rakyat yang susah.

Disyorkan artikel berkaitan ini:
Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Menu Rahmah dan 'sayur omega'
  2. Mari bersahabat dengan hati nurani
  3. Gelombang hijau sukar disekat
  4. Gempa bumi: 'Lari keluar, kemudian naik semula lihat pesakit'
  5. Bukan soal salah guna kuasa