Sila log masuk terlebih dahulu.

Gencatan politik Ismail Sabri-PH hanya bertahan dua hari?

28 Ogos 2021 09:20pm | Masa membaca: 4 minit
Ismail Sabri bersama Anwar, Guan Eng dan Mohamad dalam pertemuan di pejabatnya pada Rabu.
Ismail Sabri bersama Anwar, Guan Eng dan Mohamad dalam pertemuan di pejabatnya pada Rabu.
A
A
A

SHAH ALAM - Gencatan politik Datuk Seri Ismail Sabri dengan blok pembangkang nampaknya bertahan setakat dua hari apabila pengumuman senarai kabinet pada Jumaat yang tidak menampilkan sebarang pembaharuan mendapat kritikan keras pemimpin-pemimpin pembangkang.

Platform media sosial terutamanya Facebook dan Twitter pada Jumaat dibanjiri komen-komen pedas pembangkang yang memberikan pelbagai komen negatif terhadap jemaah kabinet dan pentadbiran Ismail Sabri.

Antara yang terawal melontarkan sindiran terhadap senarai 69 menteri dan timbalan menteri kerajaan gabungan Barisan Nasional dan Perikatan Nasional itu ialah Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menyifatkan kabinet Ismail Sabri sebagai ‘kabinet gagal 2.0’.

“Inilah sebab utama kenapa UMNO kononnya ingin menumbangkan kerajaan gagal sebelum ini. Tapi, apabila UMNO ada kuasa melantik kabinet baharu, benda sama juga yang dibuat,” kata Syed Saddiq menerusi Instagramnya.

Tidak ketinggalan, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga tidak gembira dengan senarai barisan kabinet Ismail Sabri merujuk kabinet itu sebagai 'kitar semula'.

“Negara menghadapi krisis akibat Covid-19 yang lebih meruncing dan masalah ekonomi yang menekan rakyat terutama golongan bawahan. Tetapi, langkah yang diambil itu hanya kitar semula, menteri-menteri yang tidak menunjukkan keupayaan menangani masalah ini dengan berkesan,” katanya dalam satu video ringkas.

Beliau turut meluahkan kebimbangannya apabila lantikan yang didakwa tidak membawa sebarang perubahan itu akan terus menyebabkan Malaysia kehilangan pelabur yang berpotensi menambah pendapatan negara.

“Kami sebagai pembangkang akan tetap secara lantang memantau dan menyuarakan dan membantah sekiranya tidak ada program pelaksanaan yang lebih mantap serta berkesan untuk menangani masalah Covid-19 dan membawa perubahan terhadap kehidupan rakyat," katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Dalam pada itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut mempersoalkan komitmen Ismail Sabri dalam memenangi perang dengan Covid-19.

"Ini menimbulkan persoalan apakah Ismail Sabri ikhlas untuk melaksanakan pembaharuan institusi yang konkrit dalam melindungi hak-hak demokratik dan Perlembagaan seperti yang dikemukakan semasa pertemuannya dengan tiga pemimpin utama Pakatan Harapan,” kata Guan Eng.

Tekanan blok pembangkang itu hadir, selepas Anwar, Guan Eng dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu pada Rabu mengadakan pertemuan 'damai' dengan Ismail Sabri di Putrajaya.

Keempat-empat pemimpin itu dalam satu kenyataan bersama berikrar untuk bekerjasama dengan kerajaan dan mencari titik persamaan dalam usaha meredakan suhu politik negara.

Malah, Anwar semasa dalam pertemuan dengan media berkata, beliau tidak akan mempersulitkan tugas Ismail Sabri jika kerajaan baharu menjalankan program pro rakyat dan menangani Covid-19 dengan berkesan.

Dalam pada itu, Naib Presiden Amanah, Datuk Mahfuz Omar yang terkenal dengan kelantangannya turut menyindir kabinet baharu sebagai kabinet tayar celup.

“Sebab itu saya label ‘kabinet tayar celup’. Tayar yang hampir rosak kemudian ditampal untuk kelihatan baharu dan ia amat berbahaya kepada keselamatan serta masa depan negara," dakwanya memberi perumpamaan.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Lebih mudah berambut pendek
  2. Peguam enggan berhujah, Najib mungkin dijatuhi hukuman Selasa?
  3. Tembelang Presiden Ukraine terbongkar
  4. Fahami perubahan budaya politik
  5. Bercerita tentang adil