Sila log masuk terlebih dahulu.

‘Covid-19 si penjajah moden’

01 September 2021 07:35am | Masa membaca: 4 minit
Riak wajah gembira tatkala menyertai perbarisan Hari Kebangsaan 2019 yang juga menjadi sambutan terakhir sebelum Covid-19 menular di Malaysia.
Riak wajah gembira tatkala menyertai perbarisan Hari Kebangsaan 2019 yang juga menjadi sambutan terakhir sebelum Covid-19 menular di Malaysia.
A
A
A

SHAH ALAM - Sambutan Hari Kebangsaan ke-64 adalah kali kedua diraikan dalam suasana sederhana akibat pandemik Covid-19.

Sempena ulang tahun pembebasan Malaysia daripada cengkaman penjajah, tinjauan Sinar Harian mendapati rata-rata rakyat mahu merdeka dan bebas daripada pandemik yang memberi kesan buruk kepada aspek kesihatan dan ekonomi.

Pekerja swasta, Subashini Jeyaraman, 25, berharap negara dapat menangani Covid-19 yang telah meragut banyak nyawa dan menyebabkan masyarakat hidup dalam ketakutan.

“Saya ingin menjalani kehidupan tanpa ada rasa takut dengan kematian pada minggu berikutnya kerana virus Covid-19 ini adalah pembunuh.

“Selain itu, kerajaan perlu menangani beberapa masalah utama melibatkan sosioekonomi, pendidikan, alam sekitar dan lain-lain agar negara kita terus maju,” katanya.

Bagi pegawai bank, Muhammad Nafiz Tajudin, 27, langkah dilakukan kerajaan dalam menangani Covid-19 ketika ini semakin berkesan dan berharap dapat menyumbang kepada pembangunan semula ekonomi dan sosial.

“Itu adalah kemerdekaan yang sebenar. Politik serta ekonomi yang stabil membawa kepada pertambahan peluang pekerjaan dan merapatkan jurang pendapatan antara B40 dan M40,” ujarnya.

Kurangkan sengketa

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pembantu jualan, Jamirul Hafiq Izaidi Jalaludin, 27, berkata, kerajaan baharu di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob harus meningkatkan usaha membantu rakyat dengan mengurangkan pertelingkahan politik, sebaliknya fokus kepada pembangunan sektor ekonomi.

“Saya harap dengan kepimpinan Ismail Sabri, Malaysia akan terus maju dalam sektor ekonomi meskipun berdepan cabaran pandemik Covid-19. Kerajaan mesti membantu rakyat yang mengalami kesulitan.

“Dari segi politik, saya harap ahli politik hentikan sandiwara yang merugikan dan menyusahkan rakyat,” jelasnya.

Dalam pada itu, pekerja swasta, Clarissa Chung, 27, berkata, masyarakat perlu mengetepikan sentimen kaum dan bekerjasama menangani krisis kesihatan serta kewangan akibat pandemik.

“Saya harap masyarakat Malaysia boleh terus menunjukkan sikap belas kasihan kepada orang lain, tanpa mengira kaum, agama dan bangsa.

“Ini adalah masa untuk kita bersatu padu membentuk Malaysia sebagai sebuah negara yang pemurah,” ujarnya.

MERDEKA NORMA BAHARU... Penerima vaksin (dari kanan) Beh Cheah Ling, 32, Wan Fatin Nabilah Wan Hussein, 26, dan Sathya Kala, 38, kelihatan gembira di PPV Pulau Pinang.
MERDEKA NORMA BAHARU... Penerima vaksin (dari kanan) Beh Cheah Ling, 32, Wan Fatin Nabilah Wan Hussein, 26, dan Sathya Kala, 38, kelihatan gembira di PPV Pulau Pinang.

Pengusaha perniagaan Ohsembakes, Mohamad Zarif Mohd Zamri, 27, pula berkata, Covid-19 telah menyebabkan masyarakat lupa tentang semangat dan tradisi merdeka yang disambut setiap tahun.

Dia berkata, semangat merdeka perlu diterapkan dalam diri setiap rakyat Malaysia supaya mereka tidak leka dengan keselesaan sehingga memudahkan musuh mengambil alih negara.

“Walaupun program kemerdekaan mungkin tidak dapat dianjurkan sekarang kerana negara masih lagi bertarung dengan masalah Covid-19, namun stesen-stesen televisyen boleh memainkan peranan dengan menyiarkan filem atau ceramah tentang kemerdekaan negara.“Semoga negara kita kembali pulih seperti sedia kala dan ekonomi kembali rancak,” ujarnya.

Perunding takaful, Abdul Hadi Abdul Aziz, 29, berharap keamanan negara dapat dikekalkan di samping menghentikan segala provokasi dan perbalahan sesama sendiri.

“Saya berharap sempena menyambut merdeka pada tahun ini, negara kita akan terus kekal aman dan harmoni.

“Oleh itu, masyarakat wajar sama-sama berganding bahu dan bantu-membantu tanpa mengira kaum, agama dan fahaman politik.

“Hentikan persengketaan dan pergelutan yang membawa kemudaratan kepada negara,” jelasnya.

Pekerja swasta, Rosni Osman, 56, pula mahu negara kembali menikmati kemerdekaan yang sebenar iaitu bebas daripada pandemik Covid-19.

“Rakyat ingin bebas dan kembali hidup normal seperti sebelum kita dilanda pandemik ini.

“Saya rindukan negara Malaysia yang lalu di mana kita hidup dengan penuh harmoni, kestabilan politik, ekonomi yang kukuh dan kita dikenali serta dicontohi oleh negara luar,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. PAC tidak dapat maklumat pendedahan Rafizi
  2. Malaysia tak layak bina kapal secanggih LCS
  3. Rayuan terakhir Najib berjalan seperti biasa
  4. Projek ‘kereta terbang’ tidak guna duit rakyat
  5. Metana bukan sebarang gas