Sila log masuk terlebih dahulu.

Singapura bakal jadi negara robot

07 September 2021 07:56am | Masa membaca: 4 minit
Robot Xavier diuji sejak Ahad lalu bagi menegur orang ramai yang melakukan perbuatan tidak sopan di Toa Payoh, Singapura pada Ahad lalu. - Foto HTX
Robot Xavier diuji sejak Ahad lalu bagi menegur orang ramai yang melakukan perbuatan tidak sopan di Toa Payoh, Singapura pada Ahad lalu. - Foto HTX
A
A
A

SINGAPURA yang melakukan kerja-kerja penyelidikan teknologi untuk masa depan sejak tahun 2006 melalui penubuhan Yayasan Penyelidikan Kebangsaan di bawah pejabat Perdana Menteri kini sedang menguji robot pemantaunya di kawasan perbandaran Toa Payoh di utara negara tersebut.

Sebagai negara yang mendisiplinkan penduduknya dengan peraturan-peraturan ketat, dua robot terbaharu itu akan menegur mana-mana penduduk yang menghisap rokok di tempat larangan merokok dan berkumpul lebih daripada lima orang di kawasan tersebut.

Robot yang diberi nama sebagai Xavier itu juga mengawal di kawasan perbandaran tersebut dan akan mengesan kesalahan seperti menjaja secara haram, meletakkan basikal, e-skuter dan motosikal di laluan pejalan kaki.

Kawasan perbandaran Toa Payoh itu dipilih untuk eksperimen penggunaan robot pemantau itu disebabkan oleh tempat tersebut dikunjungi oleh ramai orang dan banyak perbuatan manusia yang tidak sopan dilakukan oleh mereka sebelum ini.

Projek perintis itu bermula pada Ahad lalu dan eksperimen itu melibatkan tempoh selama tiga minggu.

Dalam projek tersebut, robot tersebut akan mengesan manusia yang menghisap rokok di tempat larangan merokok dan akan merakamkan kelakuannya sebelum dihantar ke sebuah pusat kawalan.

Ia juga akan mengeluarkan suara bagi meminta si penghisap rokok supaya tidak berbuat demikian di kawasan tersebut dan tidak diprogramkan untuk menangkap si pelaku yang melakukan kesalahan tersebut.

Keadaan yang sama juga berlaku ketika robot empat roda itu ditugaskan mengesan kumpulan manusia melebihi daripada lima orang supaya tidak berkumpul semasa pandemik Covid-19 melanda negara tersebut.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Pelbagai jenis robot

Projek itu dilakukan melibatkan kerjasama dengan Agensi Sains dan Teknologi (HTX), Agensi Alam Sekitar Kebangsaan, Pihak Berkuasa Pengangkutan Tanah (LTA), Agensi Makanan Singapura dan Lembaga Perumahan negara itu.

Sebelum ini, negara itu sudah menguji teksi robot pada tahun 2016 dan pada awal tahun ini bas awam robot turut diuji dan bergerak mengikut laluan-laluan yang telah diprogramkan tetapi terdapat pemandu duduk di belakang stereng sebagai langkah berjaga-jaga jika pemanduan secara automatik gagal berfungsi sepenuhnya.

Empat lagi robot dengan tiga daripadanya telah diuji ketika pademik Covid-19 melanda negara berkenaan.

Robot-robot itu ialah Matar yang mempunyai fungsi hampir sama dengan Xavier dan ditempatkan di majlis-majlis besar seperti Hari Perarakan Kebangsaan pada tahun 2019, 'Marina Bay Countdown' untuk sambutan tahun baharu dan perarakan Chingay.

Ia dibina atas usaha sama polis dengan HTX dan turut digunakan untuk memantau penjarakan sosial di asrama pekerja asing dan kemudahan kuarantin Covid-19 pada tahun lalu.

Dua robot itu kini digunakan untuk memantau penjarakan sosial di sebuah asrama pekerja asing di timur Singapura.

Robot O-R3 juga digunakan oleh Lembaga Utiliti Singapura yang dibina oleh syarikat tempatan iaitu Otsaw bagi tujuan pemantauan penjarakan sosial di kawasan Takungan Air Bedok pada tahun lalu.

Terdapat juga robot yang mempunyai reka bentuk seperti anjing yang dibina oleh sebuah syarikat robotik dari Amerika Syarikat (AS) dan diuji di Taman Ang Mo Kio-Bishan bagi mengingatkan tentang penjarakan sosial dan menganggarkan bilangan pengunjung di taman tersebut pada Mei tahun lalu.

Gambar fail menunjukkan robot Spot digunakan untuk meningkatkan orang ramai tentang penjarakan sosial di Taman Ang Moh Kio- Bishan, Singapura. - Foto AFP
Gambar fail menunjukkan robot Spot digunakan untuk meningkatkan orang ramai tentang penjarakan sosial di Taman Ang Moh Kio- Bishan, Singapura. - Foto AFP

Sebuah lagi robot yang diuji ialah Spot dan dibangunkan oleh sebuah syarikat AS untuk mengingatkan para pelancong Taman Ang Mo Kio-Bishan, tengah Singapura tentang penjarakan sosial pada tahun lalu.

Robot angsa jantan bernama Swan juga telah digunakan di pusat-pusat takungan air di Singapura sejak tahun 2018 bagi mengkaji tentang kualiti air yang dibangunkan oleh satu pasukan pencipta termasuk dari Universiti Kebangsaan Singapura (NUS).

Robotik merupakan salah satu daripada inisiatif negara pintar yang sedang diusahakan oleh kerajaan Singapura bagi mengatasi masalah seperti kadar kelahiran rendah, peningkatan penduduk berumur, masalah tenaga buruh dan cabaran tenaga buruh asing.

Kerajaan Singapura telah menyasarkan untuk menggunakan kecerdasan buatan bagi, data analitik dan sensor untuk menyediakan perkhidmatan yang difikirkan terbaik bagi rakyatnya.

Justeru, negara itu juga sedang meningkatkan momentum untuk menjadikan hidup rakyatnya lebih selamat dan pintar dengan menggunakan robot dan memanfaatkan penggunaan kecerdasan buatan. - Agensi

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?