Sila log masuk terlebih dahulu.

Ku Li bincang wujudkan ‘UMNO lama’

09 Oktober 2021 07:29am | Masa membaca: 4 minit
Tengku Razaleigh
Tengku Razaleigh
A
A
A

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah pada Jumaat mengetuai mesyuarat dengan sekumpulan veteran UMNO bagi membincangkan usaha untuk mewujudkan semula ‘UMNO lama’.

Menurut bekas Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO itu, pertemuan tersebut diadakan susulan timbul kebimbangan dalam kalangan veteran parti tersebut dengan situasi semasa politik negara ketika ini serta kemampuan kerajaan yang diterajui UMNO ketika ini mengembalikan kestabilan dalam negara.

“Oleh sebab itu kita cuba hendak buat kajian apakah dapatan (wujudkan semula UMNO lama) ini betul. Kita akan bincang sesama kita.

“Kita memikirkan baik kita kaji sama ada kedudukan UMNO lama boleh digerakkan semula kerana sambutan yang diterima agak bagus dan di luar jangkaan.

“Selain itu, banyak yang suka melihat UMNO lama aktif semula. Itulah yang kita bincang tadi,” katanya dalam sidang akhbar sebaik selesai mesyuarat di pejabatnya pada Jumaat.

Antara veteran UMNO yang menghadiri mesyuarat yang berlangsung kira-kira dua jam itu ialah bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Tan Sri Khalid Yunus, Tan Sri Dr Suleiman Mohamad dan beberapa individu lain.

Mengulas lanjut, Tengku Razaleigh atau lebih mesra dengan panggilan Ku Li berkata, selepas ini beberapa siri pertemuan akan diteruskan bagi melihat sejauh mana kemahuan ramai pihak untuk mewujudkan kembali UMNO lama.

Sementara itu, ditanya sama ada beliau atau kumpulannya itu sudah membuat perbincangan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) untuk menghidupkan semula UMNO lama, Ku Li berkata, tiada keperluan berbuat demikian.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Saya dinasihatkan tidak perlu kerana (UMNO lama) tidak mati, kalau mati buat apa hendak bagi oksigen. Jadi tidak perlu),” katanya.

Pada 21 September lalu, Ku Li menyatakan hasrat untuk menghidupkan semula ‘UMNO lama’ dan mengalu-alukan jika ada orang yang berminat menyertainya.

Beliau berkata, terdapat rakan-rakannya mahu ‘UMNO lama’ yang telah diharamkan dihidupkan kembali.

Pada Khamis, beberapa media melaporkan Ku Li telah membuat gerakan awal menghidupkan semula ‘UMNO lama’.

Pada 4 Februari 1988, UMNO diisyhtiharkan sebagai sebuah pertubuhan haram oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Pengharaman itu berpunca tindakan sekumpulan ahli UMNO dikenali Kumpulan 11 yang memihak kepada Ku Li mengheret parti itu ke mahkamah.

Ia bertujuan mencabar keputusan pemilihan parti yang berlangsung pada 24 April 1987.

Daripada perbicaraan itu, isu cawangan hantu iaitu cawangan tidak berdaftar telah dibangkitkan, menyebabkan keseluruhan UMNO diharamkan.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Terbukti! Minyak masak peket Malaysia berlambak di Thailand
  2. Membesar dengan minyak masak subsidi dari Malaysia
  3. Di bawah jagaan gengster?
  4. Arab Saudi, UAE dengar rintihan rakyat jelata
  5. Mat Kilau dan pemimpin Melayu