Sila log masuk terlebih dahulu.

[EKSKLUSIF] Kertas Pandora: 'RM900 bilion tidak masuk akal’

14 Oktober 2021 07:37am | Masa membaca: 4 minit
Johan (kiri) pada program Bersama Tengku Zafrul di LHDN Kuala Lumpur pada Selasa.
Johan (kiri) pada program Bersama Tengku Zafrul di LHDN Kuala Lumpur pada Selasa.
A
A
A

MENTERI Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menyifatkan dakwaan sejumlah RM900 bilion wang negara telah dibawa keluar secara ‘tidak telus’ seperti didedahkan Kertas Pandora adalah angka yang tidak masuk akal.

Jelasnya, jumlah tidak tepat itu diperoleh selepas beliau mengadakan perbincangan dengan agensi berkaitan.

“Saya telah ada mesyuarat dengan agensi berkaitan seperi Bank Negara Malaysia (BNM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan sebagainya, nombor-nombor itu tidak masuk akal.

“Sebenarnya kita ada buat kajian. Dari segi undang-undang tidak salah rakyat Malaysia ada akaun luar pesisir, kalau tidak (boleh) kita tutuplah luar pesisir Labuan.

“Malah, kalau salah dari segi undang-undang (kita boleh kenal pasti) kerana pemantauan di buat oleh BNM, Suruhanjaya Sekuriti, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan semua agensi berkaitan,” katanya dalam program Bersama Tengku Zafrul di (LHDN) di sini pada Selasa.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas oleh moderator iaitu Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar mengenai sejauh mana seriusnya dakwaan Kertas Pandora dan kebenaran angka RM900 bilion yang didedahkan itu.

Sementara itu, ditanya reaksinya selepas mengetahui namanya turut tersenarai dalam Kertas Pandora yang hangat diperkatakan ketika ini, beliau mengakui tidak terperanjat.

Ini kerana katanya, pendedahan fail kewangan sulit oleh pihak Konsortium Wartawan Penyiasatan Antarabangsa (ICIJ) itu adalah ketika dirinya masih menjadi Pengarah Kumpulan Kenanga Holdings Berhad.

“Saya tidak terperanjat sebenarnya kerana ketika itu saya adalah pengarah eksekutif di (syarikat) Kenanga. Kenanga mempunyai banyak syarikat bersekutu dalam kumpulan berkenaan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Jadi Kenanga ada syarikat luar pesisir juga dan tidak ada salah pun. Semua bank ada bank luar pesisir.

“Jadi selepas saya pergi ke Maybank saya sudah letak jawatan (dalam syarikat Kenanga). Saya pegang setahun setengah sahaja,” kata Tengku Zafrul.

Pendedahan Kertas Pandora yang melibatkan hampir 12 juta fail itu turut mendapati sebanyak 118 firma luar pesisir yang sebahagian besarnya didakwa melibatkan pemilik dari Malaysia.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Fuziah tidak akan tinggalkan PKR biarpun kalah
  2. Keluhan kos hidup di Australia
  3. Laksana TVET waktu Tingkatan 1, bukan Tingkatan 4
  4. Semua pihak perlu bersepadu berjihad
  5. Lebih ramai mungkin berakhir jumpa ah long