Sila log masuk terlebih dahulu.

Iklan kerja kosong di ladang sawit tiada sambutan

20 Oktober 2021 08:15am | Masa membaca: 4 minit
Antara iklan pembukaan kerja di ladang kelapa sawit yang diiklankan di media sosial.
Antara iklan pembukaan kerja di ladang kelapa sawit yang diiklankan di media sosial.
A
A
A

SHAH ALAM - Beberapa pengusaha ladang kelapa sawit di negara ini mengakui sukar mendapatkan rakyat tempatan untuk bekerja dalam sektor tersebut.

Seorang kontraktor pengurus ladang kelapa sawit di Raub, Pahang, Mohd Fauzi Nasruddin berkata, sejak pihaknya mengiklankan kekosongan jawatan tersebut pada Mei lalu, hanya 15 orang warga tempatan yang menghubunginya bagi bertanyakan peluang pekerjaan tersebut.

Beliau yang menguruskan kira-kira 7,000 hektar ladang di sekitar Pahang berkata, daripada kesemua individu berkenaan, hanya dua orang yang datang dan diterima bekerja di ladang berkenaan.

“Apabila mereka menghubungi saya, saya beritahu dahulu mengenai situasi dan keadaan bekerja di ladang yang agak berat.

“Contohnya, setiap hari kita kena tarik dan sorong buah daripada pokok kerana kita masih menggunakan cara manual.

“Apabila kerja di ladang ini, mereka juga biasanya kena sesuaikan diri kerana akan tinggal di kawasan estet,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Penolong eksekutif ladang kelapa sawit di Perlis yang hanya mahu dikenali sebagai Khairil pula berkata, kurang kemahiran dan keupayaan untuk mencapai sasaran ditetapkan pihak pengurusan merupakan antara punca warga tempatan kurang terlibat sebagai pekerja ladang berbanding warga asing.

Beliau berkata, beberapa orang anak muda tempatan yang pernah bekerja di ladangnya terpaksa diberhentikan kerana hasil kerja tidak memuaskan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Lazimnya bagi kerja memotong buah sawit, pekerja asing seperti warga Indonesia boleh mencapai dalam 150 tandan sehari. Tetapi pekerja tempatan tidak boleh capai jumlah tersebut.

“Baru-baru ini, anak muda yang baru habis belajar cuba bekerja sebagai pemotong buah sawit. Tapi dia tidak boleh teruskan kerana hanya mampu memotong 50 tandan sehari,” ceritanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Amalan beli barangan tempatan dapat kawal inflasi
  2. Kerajaan perlu ambil langkah drastik, atasi kenaikan kadar inflasi negara
  3. Guna saluran dalaman, bukan bikin kecoh
  4. MN atau PN, keputusan Pas dijangka lebih baik pada PRU15
  5. Antara iklim dan sekuriti makanan