Sila log masuk terlebih dahulu.

Bayar PTPTN sekali gus dapat diskaun 15 peratus

29 Oktober 2021 07:27pm | Masa membaca: 4 minit
Tengku Zafrul Abdul Aziz  -Foto Bernama
Tengku Zafrul Abdul Aziz -Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kerajaan bersetuju memberikan diskaun bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga 15 peratus kepada semua peminjam bermula 1 November 2021 hingga 30 April 2022.

Menteri Kewangan, Senator Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, kerajaan menawarkan proses bayaran balik pinjaman PTPTN berasaskan tiga kaedah iaitu diskaun 15 peratus atas baki hutang untuk penyelesaian penuh dan diskaun 12 peratus untuk bayaran sekurang-kurangnya 50 peratus daripada baki hutang dalam sekali bayaran.

"Kaedah ketiga pula adalah diskaun 10 peratus untuk bayaran balik melalui potongan gaji atau debit akaun terus mengikut jadual.

"Sebagai pinjaman, semestinya PTPTN satu amanah yang wajib dibayar semula oleh peminjam dan jika tidak ia menafikan peluang anak-anak kita pada masa hadapan," katanya ketika membentangkan Bajet 2022 di Dewan Rakyat pada Jumaat.

Kerajaan bersetuju memberikan diskaun bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga 15 peratus kepada semua peminjam bermula 1 November 2021 hingga 30 April 2022.
Kerajaan bersetuju memberikan diskaun bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga 15 peratus kepada semua peminjam bermula 1 November 2021 hingga 30 April 2022.

Dalam perkembangan lain, Tengku Zafrul turut menegaskan kerajaan menyediakan peruntukan RM6.6 bilion bagi memperkasakan bidang Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET).

Tambahnya, dalam Rancangan Malaysia Kedua Belas (RMK12), kerajaan telah mengenal pasti TVET sebagai salah satu pemacu perubahan bagi memenuhi permintaan pekerja oleh industri negara dengan lebih baik.

"Peruntukan akan disalurkan di bawah kementerian dan agensi-agensi berkaitan dengan tumpuan diberikan kepada usaha memenuhi keperluan industri semasa.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

"Sehubungan itu, peruntukan tambahan RM200 juta disediakan untuk program usaha sama dengan industri termasuk Skim Latihan Dual Nasional dan program persijilan industri," katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Membesar dengan minyak masak subsidi dari Malaysia
  2. Di bawah jagaan gengster?
  3. Arab Saudi, UAE dengar rintihan rakyat jelata
  4. Mat Kilau dan pemimpin Melayu
  5. Gempurlah hebat mana pun!