Sila log masuk terlebih dahulu.

Macam-macam cerita

10 November 2021 08:41am | Masa membaca: 4 minit
No Image Caption
A
A
A

PRN MELAKA kali ini ada macam-macam cerita walaupun baru peringkat penamaan calon. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sah terima 112 kertas pencalonan.

Selain daripada gabungan BN, PN dan PH, SPR juga terima pencalonan daripada Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra), Parti Perikatan India Muslim Nasional (IMAN) selain 22 calon Bebas.

Menurut SPR calon yang paling tua ialah Datuk Hajah Kalsom Nordin, 68 tahun, yang mewakili BN di DUN Pengkalan Batu. Calon paling muda adalah Farzana Hayani Mohd Nasir yang mewakili PH. Beliau berumur 21 tahun dan masih menuntut di UiTM.

BN juga ketengahkan calon bernama Leong Hui Ying, yang merupakan calon termuda gabungan itu, yang khabarnya ada masalah bercakap dalam Bahasa Melayu.

Insiden beliau terpinga-pinga menjawab soalan dalam BM apabila ditanyakan oleh wartawan jadi viral. Beliau khabarnya lepasan Universiti Shih Hsin, Taiwan.

Ada pula calon DAP yang naikkan poster yang tertera perkataan 'Lahabau Melaka...Jom Undi' yang bangkitkan kemarahan netizen.

Mantan DUN Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee yang dulunya calon DAP kini bertanding sebagai calon Bebas.

Yang menarik, mantan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron kini bertanding sebagai calon PH. Beliau salah seorang daripada empat orang yang menyebabkan kejatuhan kerajaan negeri.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Awang harap pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan pantau PRN kali ini. Sekiranya benar ada perbuatan sogok pengundi ambillah tindakan segera. Jangan tunggu-tunggu. Kita mahu melihat PRN yang bersih kali ini.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Musuh UMNO takutkan rakyat, PRU15 tahun ini macam 'cerita hantu'
  2. Ekonomi negara berisiko jadi 'overheating' jika...
  3. Mahasiswa mahu jaminan kerja, gaji lebih baik
  4. Penuhi tuntutan rakyat
  5. Pertimbangan Agong mungkin ambil kira jaminan sokongan majoriti PM