Sila log masuk terlebih dahulu.

Harga internet lebih murah

12 November 2021 07:01am | Masa membaca: 4 minit
Pengguna di Malaysia dijangka dapat menikmati data internet pada harga lebih rendah apabila teknologi rangkaian tanpa wayar generasi kelima (5G) dilancarkan pertengahan bulan hadapan.
Pengguna di Malaysia dijangka dapat menikmati data internet pada harga lebih rendah apabila teknologi rangkaian tanpa wayar generasi kelima (5G) dilancarkan pertengahan bulan hadapan.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Pengguna di Malaysia dijangka dapat menikmati data internet pada harga lebih rendah apabila teknologi rangkaian tanpa wayar generasi kelima (5G) dilancarkan pertengahan bulan hadapan.

Syarikat tujuan khas (SPV) milik kerajaan, Digital Nasional Berhad (DNB), membangunkan teknologi 5G itu menggunakan Rangkaian Borong Tunggal atau Single Wholesale Network, sekali gus dapat menawarkan harga borong kepada syarikat telekomunikasi bagi setiap gigabait data pada harga lebih rendah berbanding kos 4G semasa.

Ketua Pegawai Komersial DNB, Ahmad Taufek Omar berkata, harga perkhidmatan yang dibayar pengguna kepada syarikat telekomunikasi bakal menjadi lebih rendah kerana pendekatan yang diambil adalah menggunakan kemudahan infrastruktur sedia ada termasuk menara telekomunikasi.

“Kalau sebelum ini sesebuah syarikat telekomunikasi yang mahu tawarkan perkhidmatan mudah alih perlu bina menara telekomunikasi baharu tetapi pendekatan kita sekarang berbeza.

“Kita jangkakan lebih 90 peratus menara telekomunikasi yang akan diguna tidak perlu dibina sebaliknya kita akan sewa daripada syarikat telekomunikasi seperti Maxis dan Digi,” katanya dalam temu bual eksklusif bersama Sinar Harian.

Kos perkhidmatan teknologi 5G itu juga menjadi lebih rendah dengan penggunaan teknologi pemancar terkini, Multi-Operator Core Network (MOCN) yang membolehkan satu antena di mana-mana menara telekomunikasi dikongsi oleh banyak syarikat telekomunikasi pada satu-satu masa.

Infrastruktur Situasi itu katanya, turut menjadikan kos lebih efektif yang akhirnya akan dapat dinikmati keseluruhan rakyat.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Ahmad Taufek
Ahmad Taufek

Menurut Ahmad Taufek, pihaknya akan membangunkan sebanyak 500 buah menara telekomunikasi sebelum akhir tahun ini secara bersama dengan syarikat telekomunikasi lain.

“Jumlah menara telekomunikasi berkenaan dijangka bertambah kepada 4,000 buah pada hujung tahun depan dan meningkat kepada 7,500 di seluruh Malaysia pada 2024.

“Dengan peningkatan itu ia akan memberi liputan kepada kira-kira 80 peratus kawasan berpenduduk di negara ini menjelang akhir 2024,” ujarnya.Teknologi 4G sebelum ini mengambil masa lebih enam tahun untuk mencatat liputan yang sama.

Mengulas lanjut, Ahmad Taufek berkata, menerusi 500 menara telekomunikasi yang dibangunkan buat permulaan, ia akan memberi liputan populasi di kawasan Putrajaya, Cyberjaya dan sebahagian Kuala Lumpur.

Menurutnya, di bawah pelaksanaan 5G, DNB yang menerima spektrum 5G daripada kerajaan akan menyampaikan khidmat 5G secara borong kepada syarikat atau operator telekomunikasi pada kadar yang telus dan berdaya saing.

Sementara itu, Ketua Pegawai Teknologi DNB, Ken Tan berkata, menerusi penggunaan teknologi MOCN, rangkaian perkhidmatan 5G lebih dinamik dan boleh dikongsi semua syarikat telekomunikasi.

“Ia membolehkan kami menawarkan perkhidmatan 5G dengan lebih efisien.

“Dari segi kosnya pula ia lebih murah berbanding perkhidmatan rangkaian 4G,” kata Ken.

Ujar beliau, melalui usaha yang dilakukan kerajaan itu, Malaysia dijangka menduduki tangga kedua selepas Singapura sebagai peneraju kebolehhubungan teknologi 5G di rantau ASEAN menjelang akhir 2024.Tambahnya, sektor pendidikan dan sistem penjagaan kesihatan akan paling banyak mendapat manfaat daripada penggunaan teknologi 5G susulan.

“Ekoran pandemik Covid-19, wujud teknologi teleperubatan di mana orang ramai tidak perlu ke klinik untuk berjumpa doktor kerana ia boleh dilakukan menerusi alam maya.

“Dari segi pendidikan pula, ia membantu pelajar mengakses bahan pembelajaran bagi pembelajaran generasi akan datang,” ujarnya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. RM6 bilion diguna beli peralatan
  2. Status kapal OPV jadi tanda tanya
  3. Ribut politik akibat rumah Trump diserbu
  4. Pentingnya latihan kemahiran
  5. DAP-Amanah tidak yakin kekuatan PH