Sila log masuk terlebih dahulu.

Generasi milenial jangan termakan sogokan

14 November 2021 09:12am | Masa membaca: 4 minit
Bukan lagi satu rahsia umum, perbuatan memberi sumbangan berupa keperluan harian, pakaian dan wang ringgit adalah sebahagian taktik calon memenangi hati pengundi. - Gambar kecil: Khairul Nizam.
Bukan lagi satu rahsia umum, perbuatan memberi sumbangan berupa keperluan harian, pakaian dan wang ringgit adalah sebahagian taktik calon memenangi hati pengundi. - Gambar kecil: Khairul Nizam.
A
A
A

MELAKA - Golongan muda wajar melakukan perubahan dengan menolak perbuatan gula-gula kempen pilihan raya baik dalam bentuk wang tunai atau barangan.

Presiden Briged Negaraku, Khairul Nizam Mohd Sopery berkata, perkara tersebut seakan sudah menjadi budaya sejak sekian lama oleh parti-parti politik di negara ini dan pengundi muda wajar menghentikan amalan membeli undi itu.

Katanya, bukan lagi satu rahsia umum, perbuatan memberi sumbangan berupa keperluan harian, pakaian dan wang ringgit adalah sebahagian taktik calon memenangi hati pengundi.

“Untuk menghentikan budaya itu, anak muda atau belia perlu katakan tidak kepada apa jua jenis sogokan semasa kempen pilihan raya berlangsung.

“Jangan menjatuhkan maruah dan imej anak muda sebagai harapan negara. Kita mulakan tradisi baharu bahawa Gen-Y mampu mengubah perbuatan jelik ini,” katanya kepada Sinar Ahad baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Khairul Nizam berkata, generasi muda atau Gen-Y perlu menyedari sepenuhnya hakikat bahawa sogokan pilihan raya adalah sangat bahaya kerana ia melibatkan pemilihan barisan kepimpinan yang akan menerajui sesebuah negeri dan negara.

“Generasi muda kini lebih terbuka dan sedar betapa bahaya amalan rasuah yang telah bermaharajalela sejak sekian lama di negara ini.

“Hanya kerana sedikit imbuhan, kita akhirnya gadaikan masa depan negara dengan memilih pemimpin yang tidak bersih,” katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  2. Anjak 30 minit lebih baik
  3. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  4. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI
  5. Takut bersaing, sudahnya kalah