Sila log masuk terlebih dahulu.

‘Tolong sekat penjualan lampu HID’

FOMCA gesa kerajaan kuat kuasa undang-undang jual beli lampu HID kenderaan di kedai aksesori dan online

16 November 2021 07:55am | Masa membaca: 4 minit
Penggunaan lampu HID atau lampu putih merisikokan pengguna jalan raya lain kerana ia menyilaukan mata. (Gambar kecil: Saravanan)
Penggunaan lampu HID atau lampu putih merisikokan pengguna jalan raya lain kerana ia menyilaukan mata. (Gambar kecil: Saravanan)
A
A
A

SHAH ALAM - Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menggesa kerajaan menguatkuasakan undang-undang menyekat penjualan lampu HID (High Intensity Discharge) di kedai aksesori kenderaan dan secara dalam talian bagi ia tidak digunakan secara berleluasa.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr T Saravanan berkata, penggunaan lampu tersebut akan mengganggu penglihatan pemandu kenderaan lain dan berisiko mengakibatkan kemalangan jalan raya.

“FOMCA berpandangan bahawa mengharamkan penjualan lampu HID itu sangat wajar kerana cahayanya amat cerah sehingga dua kali lebih cerah berbanding lampu biasa.

“Jadi, penggunaan pada waktu malam menyebabkan lampu itu bertambah silau dan boleh menyebabkan kemalangan kepada pengguna jalan raya lain.

Penggunaan lampu tersebut akan mengganggu penglihatan pemandu kenderaan lain dan berisiko mengakibatkan kemalangan jalan raya.
Penggunaan lampu tersebut akan mengganggu penglihatan pemandu kenderaan lain dan berisiko mengakibatkan kemalangan jalan raya.

“Oleh itu, kami sangat-sangat berharap agar perkara itu diberikan pertimbangan sewajarnya, apatah lagi penggunaan lampu cahaya putih sememangnya salah dari segi undang-undang jalan raya,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Jumaat.

Saravanan turut menggesa kerajaan khususnya agensi penguat kuasa untuk membuat penguatkuasaan undang-undang dan operasi secara lebih kerap bagi membanteras penggunaan lampu HID yang tidak mengikut spesifikasi undang-undang jalan raya.

“Kekerapan operasi yang dijalankan secara tidak langsung boleh memberi kesedaran dan mengundang rasa takut kepada pengguna kenderaan untuk memasang lampu tersebut.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Tujuan utama penguatkuasaan ini bukan sahaja untuk mengeluarkan saman kepada pemilik kenderaan tetapi apa yang lebih penting adalah untuk mendidik mereka supaya tidak melanggar undang-undang,” katanya.Katanya, jumlah saman oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) atau polis trafik terhadap kesalahan penggunaan lampu HID perlu ditingkatkan bagi memberi lebih kesedaran kepada para pengguna.

“Kalau tidak silap saya jumlah saman bagi kesalahan itu adalah RM2,000 masih rendah.

“Jadi menaikkan jumlah saman juga salah satu kaedah yang baik untuk memberi pengajaran kepada mereka,” katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Usul tergempar sukar lulus, agenda remeh suara rakyat?
  2. Anak sulung Najib jadi calon BN di Parlimen Pekan?
  3. Bekalan cip paksa Pelosi ke Taiwan
  4. Sampah angkasa dan mata-mata di langit
  5. 'Harga nasi ayam belum turun'