Sila log masuk terlebih dahulu.

3,000 di Singapura, tapi SPR hanya terima 511 undi pos

Kepulangan 6,000 pengundi luar dilihat sangat penting kerana jadi penentu siapa menang PRN Melaka

19 November 2021 07:36am | Masa membaca: 4 minit
Kebanyakan pengundi luar tidak minat untuk pulang mengundi.
Kebanyakan pengundi luar tidak minat untuk pulang mengundi.
A
A
A

MELAKA - Esok adalah hari penentuan bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka. Namun sehingga saat akhir ini, difahamkan tidak ada mana-mana parti yang dapat menjangka sokongan dan undian yang boleh diterjemahkan pada hari pembuangan undi.

Jentera parti yang bergerak secara underground menerusi sistem culaan juga dikatakan masih buntu dan agak tertekan dalam usaha memujuk pengundi negeri Melaka keluar mengundi.

Ini, khususnya membabitkan kira-kira 6,000 pengundi luar yang didakwa menolak untuk pulang bagi menjalankan tanggungjawab masing-masing.

“Terdapat lebih kurang 6,000 pengundi luar yang perlu balik untuk mengundi. Tapi apabila panggilan telefon dibuat kepada mereka, kebanyakannya menyatakan tidak berminat untuk balik mengundi.

“Rata-rata adalah pengundi muda yang juga dalam kalangan pelajar institusi pengajian tinggi. Mereka sudah mula masuk kampus dan jika mahu pulang memerlukan kos perjalanan. Jadi mereka tidak berminat.

“Mereka juga enggan sebab fikir perlu balik lagi untuk Pilihan Raya Umum (PRU) nanti. Sedangkan PRN ini juga penting untuk pilih Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi satu penggal,” kata satu sumber kepada Sinar Harian.

Sumber juga memberitahu, ada dalam kalangan pengundi luar yang bertanyakan tentang imbuhan sekiranya mereka balik khususnya melibatkan ‘duit minyak’.

“Tapi parti tidak ada sediakan apa-apa. Kita tak boleh buat apa-apa melainkan terus membuat panggilan untuk memujuk dan mengharapkan kesedaran pengundi,” katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Ditanya mengenai potensi pengundi luar negara, sumber mendedahkan terdapat kira- kira 3,000 pengundi Melaka berada di Singapura.

Namun, Sinar Harian mendapati Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) hanya mengeluarkan sebanyak 511 kertas undi pos bagi kategori Borang 1B iaitu warganegara Malaysia yang berada di luar negara.

SPR terlebih dahulu sudah membuka permohonan undi pos bagi luar negara pada 20 Oktober lalu dengan tarikh tutup bagi kategori 1B (Pengundi Luar Negara) adalah pada 1 November lalu.

Sumber berkata, keadaan itu juga memberi cabaran besar kepada jentera parti setelah prosedur operasi standard (SOP) berkempen menyukarkan mereka mengenal pasti maklum balas pengundi.

“Pengundi luar tidak pulang membimbangkan. Lebih risau jika peratusan yang keluar mengundi lebih rendah daripada jangkaan. Sukar untuk memujuk mereka melalui panggilan telefon lebih-lebih lagi SOP kempen tidak boleh gunakan pendekatan bersemuka,” katanya.

Ujarnya, pengundi ada memberi reaksi positif setiap kali calon-calon turun ke kawasan namun ia tidak memberi gambaran jelas berhubung reaksi pengundi dalam skala yang lebih besar.

“Maklum balas di media sosial ada yang negatif, tapi apabila disemak, mereka sebenarnya bukan pengundi di Melaka. Jadi tidak memberi sebarang kesan,” katanya.

SPR menyasarkan kira-kira 70 peratus daripada 495,196 pengundi yang layak, akan keluar mengundi esok.

Ikuti perkembangan semasa #PRNMelaka dan kenali calon anda menerusi pru.sinarharian.com.my

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Musuh UMNO takutkan rakyat, PRU15 tahun ini macam 'cerita hantu'
  2. Ekonomi negara berisiko jadi 'overheating' jika...
  3. Mahasiswa mahu jaminan kerja, gaji lebih baik
  4. Penuhi tuntutan rakyat
  5. Pertimbangan Agong mungkin ambil kira jaminan sokongan majoriti PM