Sila log masuk terlebih dahulu.

Kaji semula pembangunan hartanah

29 November 2021 08:26am | Masa membaca: 4 minit
Gambar hiasan. - Foto 123RF
Gambar hiasan. - Foto 123RF
A
A
A

SEPERTI yang kita ketahui umum, semua pemaju dalam sektor pembangunan hartanah inginkan keuntungan terhadap projek-projek yang dibina tidak kira sama ada kecil ataupun besar.

Namun, tidak semua perancangan berjalan dengan lancar memandangkan terdapat banyak faktor dalaman dan luaran yang perlu diambil kira terutamanya apabila faktor luar jangka seperti pandemik Covid-19 melanda dunia dan memberi kesan mendalam terhadap semua sektor termasuklah sektor pembangunan hartanah di Malaysia.

Laporan terkini daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) merekodkan sebanyak 30,290 unit rumah siap dibina tidak terjual bagi suku ketiga tahun 2021 dengan nilai RM19.75 bilion. Hal ini berlaku disebabkan penawaran dan permintaan tidak seiring yang menyebabkan penawaran melebihi permintaan.

Justeru, kajian kemungkinan yang komprehensif perlu dilaksanakan pihak pemaju bagi mengelakkan hal sebegini berlaku.

Kajian kemungkinan merupakan satu bentuk kajian ke atas sumber-sumber semasa dan akan datang ke atas manusia, fizikal dan kewangan bagi menjamin penggunaan sumber yang optimum yang diukur mengikut kriteria khusus dalam konteks kehendak-kehendak komersil dan sosio-ekonomi semasa dan akan datang.

Ini jelas menunjukkan bahawa kajian kemungkinan yang dijalankan merangkumi daripada semua aspek terutamanya mengukur permintaan dan penawaran sektor-sektor hartanah itu sendiri pada masa sekarang dan akan datang.

Secara praktikal, kebanyakan pemaju pembangunan hartanah hanya menyediakan kajian kemungkinan bagi tujuan menilai kadar peratusan keuntungan dan kebolehmajuan sesuatu projek untuk dimajukan kepada pihak institusi kewangan bagi mendapatkan kelulusan pembiayaan projek.

Tetapi, peringkat yang sepatutnya dijalankan kajian kemungkinan adalah sebelum sesuatu projek bermula. Pemaju mungkin dalam proses membeli tanah yang berpotensi untuk dibangunkan atau sudah memiliki tanah sendiri tetapi belum dimajukan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Di peringkat ini, pemaju perlu mendapatkan khidmat profesional daripada perunding hartanah yang berdaftar untuk sama-sama berbincang dan membuat kajian kemungkinan secara mendalam.

Antara keperluan kajian kemungkinan bagi sesuatu projek pembangunan termasuklah untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai projek yang akan dilaksanakan sepanjang tempoh projek melibatkan kajian tapak, sosio ekonomi, sosio demografik, permintaan dan penawaran, kos-kos terlibat, analisis kewangan, faktor-faktor kritikal untuk kejayaan sesuatu projek dan mekanisme pembangunan.

Seterusnya, kajian kemungkinan ini juga menyediakan analisis kos pembangunan dan analisis nilai pembangunan kasar.

Ia dijadikan sebagai rujukan kepada cadangan pembangunan yang berdaya maju dan untuk mengenal pasti ciri-ciri tapak dan keadaan persekitarannya iaitu dari segi fizikal, perancangan dan perundangan, termasuk juga aspek-aspek sosial dan politik; sebagai asas rujukan kepada daya maju projek dari segi fizikal atau teknikal, perundangan dan sosial.

Kajian kemungkinan ini hanya untuk memberikan analisis yang positif kepada pihak pemaju. Sebaliknya, segala data tepat dan realiti yang berlaku perlu diambil kira dalam penyediaan kajian kemungkinan yang mungkin agak pahit untuk ditelan oleh pihak pemaju.

Namun sekurang-kurangnya pemaju tidak akan berhadapan dengan isu lambakan perumahan yang sudah pasti membawa kerugian puluhan juta ringgit.

Laporan terkini daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) merekodkan sebanyak 30,290 unit rumah siap dibina tidak terjual bagi suku ketiga tahun 2021.

* Suriyana Mustafar ialah Pensyarah Kanan, Pusat Pengajian Pengurusan Hartanah Fakulti Senibina, Perancangan dan Ukur UiTM Shah Alam

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Tiada keperluan ubah waktu persekolahan
  2. Anjak 30 minit lebih baik
  3. Segerakan reformasi undang-undang tangani kejatuhan CPI negara
  4. 5 penambahbaikan untuk tingkat CPI
  5. Takut bersaing, sudahnya kalah