Sila log masuk terlebih dahulu.

Pastikan kerajaan lunaskan janji

02 Disember 2021 07:34am | Masa membaca: 4 minit
Penubuhan Himpunan Malaysia Yang Lebih Baik perlu untuk memastikan setiap janji kerajaan termasuk pelaksanaan Undi 18 dapat dilunaskan. (Gambar kecil: Muhammad Faisal)
Penubuhan Himpunan Malaysia Yang Lebih Baik perlu untuk memastikan setiap janji kerajaan termasuk pelaksanaan Undi 18 dapat dilunaskan. (Gambar kecil: Muhammad Faisal)
A
A
A

SHAH ALAM - Penubuhan Himpunan Malaysia Yang Lebih Baik perlu untuk memastikan setiap janji kerajaan termasuk pelaksanaan Undi 18 dapat dilunaskan.

Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, ia kerana setakat ini pelbagai janji perubahan yang ingin dilaksanakan kerajaan masih gagal dikotakan atau masih kabur dari sisi pelaksanaannya.

“Dalam soal Undi 18, masih belum dapat dipastikan bila kelompok yang berusia 18 hingga 21 tahun sebagai pengundi baharu benar-benar dapat turun mengundi.

“Hari ini, rakyat khususnya generasi muda sudah muak dengan perjalanan politik sedia ada yang bersifat representatif keran dilihat gagal memberi jawapan kepada isu-isu rakyat,” katanya kepada Sinar Harian.

Ekoran keadaan itu, Muhammad Faisal menegaskan, golongan muda mula memprotes dan ia dapat dilihat menerusi beberapa siri pilihan raya apabila peratus undi anak muda tidak memberangsangkan.

“Maka bagi ABIM, perlu ada pentas alternatif untuk rakyat diberikan ruang bersuara sebagai pelengkap kepada sistem politik bersifat representatif sedia ada supaya kita dapat lihat beberapa perubahan berlaku seperti hasrat rakyat khususnya anak muda.

“Jadi platform Himpunan Malaysia Yang Lebih Baik ini wajar diketengahkan sebagai penyeimbang dan menambahbaik kepada sistem politik sedia ada supaya kita dapat memberi sumbangan kepada negara,” katanya.

Menurutnya, beberapa keberhasilan pelaksanaan model itu di negara luar harus dijadikan contoh.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Katanya, ia termasuklah ‘Ireland’s Citizen’s Assembly’ yang telah menyelesaikan isu hak autonomi badan wanita, ‘Obsevatorio de la Cuidad’ di Madrid dan ‘Ostbeljien’ di Belgium.

“Bagi komposisi Himpunan Malaysia Yang Lebih Baik, bagi ABIM ia harus meluas dan menyeluruh mencakupi seluruh segmen masyarakat. Ia juga harus bertempoh iaitu ditetapkan satu masa tertentu untuk seseorang memegang jawatan dalam himpunan itu,” katanya.

Pada 28 Oktober lalu, warkah cadangan penubuhan Himpunan Malaysia Yang Lebih Baik yang ditandatangani Tan Sri Mohamed Nazir Tun Razak bersama 54 orang lagi tokoh masyarakat, bekas pemimpin dan tokoh korporat dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Muhammad Faisal merupakan salah seorang tokoh berkenaan selain Pengerusi Lembaga Penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Tan Sri Abu Zahar Ujang; Setiausaha Agung Persatuan Pegawai-Pegawai Perbankan Malaysia, Ng Choo Seong dan Penerbit dan Pengarah Urusan Sinar Karangkraf, Datuk Hussamuddin Yaacub.

Himpunan berkenaan dicadang ditubuhkan untuk menjadi platform berbincang, berbahas dan mengemukakan idea-idea dan syor ke arah Malaysia yang lebih baik pada masa hadapan.

Terima kasih kerana membaca dan menyokong kewartawanan yang bebas, eksklusif dan kritis.
Nikmati pelbagai lagi keistimewaan langganan yang tersedia dengan melanggan Sinar Premium!!
Satu Artikel
Akses dimana-mana jua tetapi hanya untuk artikel ini
Harga bermula dari
RM 0.50 - RM 1.00
Bayaran Mikro

Tambah nilai minima RM5 melalui bayaran mikro

Artikel Tanpa Had
Akses mana-mana artikel dimana jua
Harga bermula dari
RM 6.90 - RM 66.20
1 bulan / 12 bulan
Langgan Dengan
Log masuk atau daftar akaun untuk membaca artikel ini
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Ismail Sabri dakwa MKT UMNO laksana hukuman pilih kasih
  2. Tali leher dan birokrasi
  3. Jikalau betul-betul bersih...
  4. Mogok mega landa Britain, terbesar sejak 2011
  5. Pilih kasih dalam isu dana politik