Sila log masuk terlebih dahulu.

Pejuang-Amanah jika gabung mampu raih undi

Dua parti Melayu disaran bergabung menjelang PRU15

02 Disember 2021 07:59am | Masa membaca: 4 minit
Gambar dari kiri: Mujibu Abd Muis, Dr Mahathir, Mohamad sabu
Gambar dari kiri: Mujibu Abd Muis, Dr Mahathir, Mohamad sabu
A
A
A

SHAH ALAM - Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan Parti Amanah Negara (Amanah) akan menarik sokongan undi Melayu sekiranya bekerjasama dalam pilihan raya akan datang.

Penganalisis Politik daripada Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mujibu Abd Muis berkata, pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka baru-baru ini, Pakatan Harapan (PH) gagal menarik undi Melayu disebabkan tiada gabungan daripada Pejuang.

Menurutnya, Pejuang atau kumpulan Tun Dr Mahathir Mohamad keluar daripada PH menyebabkan keyakinan kepada gabungan itu berkurang.

“Apabila Pejuang atau kumpulan Dr Mahathir tidak bersama PH, maka kita dapat lihat pada PRN Melaka mereka gagal memenangi banyak kerusi.

“Ini kerana tiada parti Melayu seperti Pejuang dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) untuk menarik undi berbanding pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14,” katanya kepada Sinar Harian.

Dalam pada itu, Mujibu berkata, Amanah yang dipimpin Presidennya, Mohamad Sabu dilihat cenderung untuk bersama Dr Mahathir dan gabungan tersebut juga dilihat lebih baik untuk PRU akan datang.

“Kalau kita tengok dalam dinamika politik PH, Parti Keadilan Rakyat (PKR) banyak ahlinya yang tidak mahu bekerjasama dengan Dr Mahathir.

“Tetapi DAP dan Amanah mahu, cuma persoalannya apakah Dr Mahathir dan Pejuang mahu buat begitu? Memang kita katakan lebih baik mereka bergabung,” ujarnya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Tambah beliau, sekiranya mereka bergabung ia akan menguatkan parti dan berkemungkinan memberi satu dinamika kepada orang Melayu dan politik pembangkang.

Menurutnya, jika Pejuang dan Amanah bergerak sendiri dikhuatiri akan menyukarkan untuk menang dalam pilihan raya. “Saya lihat kalau digabungkan lebih baiklah untuk tunjuk kekuatan dan menggembleng strategi,” kata Mujibu.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. MBS galas tanggungjawab berat PM Arab Saudi
  2. Drama tikam lidah sidang akhbar
  3. Paling murah jika genap penggal
  4. Jika salah, heret sahaja saya ke mahkamah: Siti Nur Atiqah
  5. Kenal pasti keadaan kewangan sebelum buat tabungan