Sila log masuk terlebih dahulu.

Mampu jana pendapatan sendiri punca pelajar berhenti sekolah

06 Disember 2021 08:18am | Masa membaca: 4 minit
Foto hiasan (Gambar kecil: Jufitri Johar)
Foto hiasan (Gambar kecil: Jufitri Johar)
A
A
A

SHAH ALAM - Lunturnya minat terhadap pelajaran disebabkan masalah ekonomi keluarga dikhuatiri menjadi punca sebilangan besar pelajar berhenti sekolah sejak Mac 2020 seperti dilaporkan.

Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Jufitri Johar berkata, pelajar khususnya yang berada di peringkat sekolah menengah mampu menjana pendapatan sendiri juga boleh menyumbang kepada masalah tersebut.

Beliau berkata, segalanya bermula apabila pendapatan ibu bapa tidak menentu disebabkan pandemik Covid-19.

“Ada kemungkinan mereka berhenti sekolah kerana sudah tidak minat belajar setelah mula menjana pendapatan sendiri. Dengan keadaan ekonomi yang tidak stabil, mereka memikirkan untuk apa meneruskan persekolahan.

“Sedangkan pendidikan penting bukan semata-mata untuk menjana pendapatan dan membentuk kerjaya, tetapi demi ilmu pengetahuan yang lebih luas,” katanya.

Jufitri berkata, keadaan itu sudah tentu berkait rapat dengan kemiskinan keluarga apabila ibu bapa tidak mampu belikan peranti untuk anak-anak bagi tujuan pembelajaran.

“Isu keciciran pelajar disebabkan pandemik bukan perkara asing yang dibincangkan khususnya membabitkan faktor kemiskinan terpaksa dihadapi rakyat. Perkara ini pernah dibangkitkan dalam perbincangan meja bulat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) di mana MBM mempunyai wakil yang turut bersama.

“Keadaan menjadi lebih buruk kerana ibu bapa tidak mampu sediakan peranti untuk anak-anak bagi menjalani Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR),” ujarnya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Apa kata MaraFood?
  2. Serangan di Gaza demi survival politik PM Israel?
  3. Belum ada kajian makan hidangan eksotik baik untuk kesihatan
  4. Ini kapal Ahmad Albab yang punya!
  5. Apa nasib KD Mat Kilau?