Sila log masuk terlebih dahulu.

Tak mampu sediakan pengangkutan anak ke sekolah

07 Disember 2021 08:16am | Masa membaca: 4 minit
Akma bersama empat anaknya termasuk dua yang tercicir persekolahan sejak PKP lalu.
Akma bersama empat anaknya termasuk dua yang tercicir persekolahan sejak PKP lalu.
A
A
A

SUNGAI PETANI - Masalah pengangkutan yang dihadapi seorang ibu tunggal menyebabkan dua anaknya tercicir daripada persekolahan sejak dua tahun lalu.

Wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Akma, 34, berkata, dia hanya berniaga secara kecil-kecilan dan tidak mampu menyediakan perbelanjaan pengangkutan untuk anak-anaknya berusia empat dan sembilan tahun ke sekolah.

Selain dua anaknya itu, Akma juga terpaksa berhenti menghantar seorang lagi anaknya berusia empat tahun ke tadika, manakala seorang lagi anaknya berusia dua tahun.

Menceritakan nasibnya, Akma berkata, kereta jenis Proton Iswara yang dimilikinya telah daif dengan keadaan lantai yang sudah berlubang dan enjinnya kerap tidak boleh dihidupkan pada waktu pagi.

“Kadang-kadang saya tak ada wang hendak isi minyak kereta. Rumah saya dengan sekolah sangat jauh, tak kan saya nak biarkan anak-anak berjalan kaki,” katanya ketika dihubungi di sini pada Isnin.

Laporan muka depan Sinar Harian pada Selasa.
Laporan muka depan Sinar Harian pada Selasa.

Akma berkata, walaupun kerajaan mengumumkan pembelajaran secara dalam talian, anak-anaknya juga tidak dapat mengikuti sesi pembelajaran terbabit kerana tidak mempunyai telefon bimbit.

Akma sehubungan itu berharap sekiranya ada mana-mana pihak dapat membantu supaya anak-anaknya dapat kembali bersekolah demi masa depan.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Sementara itu, nasib Akma turut mendapat perhatian aktivis masyarakat, Natipah Abu yang membawa keluarga berkenaan berpindah ke kawasan perumahan lebih selesa beberapa hari lalu.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. MBS galas tanggungjawab berat PM Arab Saudi
  2. Drama tikam lidah sidang akhbar
  3. Paling murah jika genap penggal
  4. Jika salah, heret sahaja saya ke mahkamah: Siti Nur Atiqah
  5. Kenal pasti keadaan kewangan sebelum buat tabungan