Sila log masuk terlebih dahulu.

Nasib berbeza Najib, Ku Nan di Mahkamah Rayuan

08 Disember 2021 02:36pm | Masa membaca: 4 minit
Gambar dari kiri: Najib, Ku Nan
Gambar dari kiri: Najib, Ku Nan
A
A
A

SHAH ALAM - Dua kes berprofil tinggi melibatkan pemimpin negara di Mahkamah Rayuan berakhir dengan dua kisah berbeza.

Selepas bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dibebaskan dan dilepaskan oleh Mahkamah Rayuan pada Julai lalu, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menerima keputusan sebaliknya pagi ini.

Bagaimanapun, kedua-dua mereka sebelum itu dijatuhkan hukuman bersalah oleh Mahkamah Tinggi bagi kes pendakwaan masing-masing.

Tengku Adnan atau Ku Nan pada 21 Disember 2020, dijatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Beliau sebagai seorang penjawat awam iaitu Menteri Wilayah Persekutuan, didapati bersalah menerima untuk dirinya wang berjumlah RM2 juta daripada Kin Kong.

Kin Kong, memberikan wang itu melalui cek Hong Leong Islamic Bank milik AKSB yang didepositkan ke dalam akaun bank CIMB milik Tadmansori Holdings Sdn Bhd (THSB) yang Tengku Adnan mempunyai kepentingan dan diketahui syarikat AKSB ada perhubungan dengan kerja rasminya.

Bagaimanapun dalam rayuannya Julai lalu, dengan keputusan 2-1 oleh tiga panel hakim, Mahkamah membenarkan permohonan Ku Nan untuk mengetepikan hukuman yang disabitkan ke atasnya di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebelum ini.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Pekan pula, pada Julai tahun lalu disabitkan bersalah oleh Mahkamah Tinggi dalam kes dana RM42 juta SRC International Sdn. Bhd.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Hakim Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM210 juta ke atas Najib.

Sama seperti Ku Nan, beliau juga membuat rayuan di Mahkamah Rayuan.

Namun, walaupun telah mengemukakan lebih 300 alasan mengapa Najib tidak bersalah, tetapi alasan itu gagal meyakinkan tiga hakim Mahkamah Rayuan untuk melepaskan Najib.

Dalam keputusan pagi tadi, tiga hakim sebulat suara mengekalkan sabitan salah dibuat Mahkamah Tinggi terhadap Najib atas tujuh pertuduhan.

Dengan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan itu, pasukan peguam Najib dijangka membuat satu lagi rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Terbukti! Minyak masak peket Malaysia berlambak di Thailand
  2. Membesar dengan minyak masak subsidi dari Malaysia
  3. Di bawah jagaan gengster?
  4. Arab Saudi, UAE dengar rintihan rakyat jelata
  5. Mat Kilau dan pemimpin Melayu