Sila log masuk terlebih dahulu.

Bekas Penasihat Khas Muhyiddin, CEO MDEC pertahan pelantikan Izzana Salleh

Yakin anak perempuan Shahrizat itu boleh membawa perubahan kerana memiliki keperibadian yang kuat serta kelayakan yang tinggi

09 Disember 2021 04:50pm | Masa membaca: 4 minit
Keputusan pelantikan Izzana sebagai Pengarah Bukan Eksekutif MDEC mencetuskan polemik berikutan kaitan beliau dengan keluarganya ang terpalit dengan skandal NFC.
Keputusan pelantikan Izzana sebagai Pengarah Bukan Eksekutif MDEC mencetuskan polemik berikutan kaitan beliau dengan keluarganya ang terpalit dengan skandal NFC.
A
A
A

SHAH ALAM - Dua tokoh wanita, Tan Sri Dr Jemilah Mahmood dan Datuk Yasmin Mahmood mempertahankan keputusan kerajaan melantik Izzana Salleh sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC).

Dr Jemilah yang juga bekas Penasihat Khas Kesihatan Awam kepada Perdana Menteri Kelapan, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan beliau turut menyokong keputusan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) untuk memilih Izzana terlibat dalam Lembaga Pengarah MDEC pada masa hadapan.

Jelas beliau, anak perempuan kepada bekas Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Komuniti, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil itu adalah pemimpin yang boleh membawa perubahan di atas keperibadian yang kuat serta kelayakan beliau yang tinggi.

"Satu pelantikan yang amat diperlukan dalam mempelbagaikan kualiti kepimpinan negara.

"Izanna bukan sahaja sangat berkelayakan dan mempunyai pencapaian mengkagumkan, malah beliau juga merupakan individu yang boleh membawa perubahan diperlukan melalui asas keperibadian yang kuat," katanya melalui ciapan Twitter peribadi pada Rabu.

DR JEMILAH
DR JEMILAH

Pada Rabu, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa mempertahankan tindakan beliau melantik Izzana sebagai pengarah dalam MDEC.

Ujar Annuar, pelantikan yang dibuat oleh Kementerian Kewangan itu berdasarkan merit dan Izzana merupakan seorang wanita yang berkelulusan tinggi serta mempunyai pengalaman tersendiri.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Menurut beliau lagi, KKMM yakin Izzana mampu memberikan sumbangan dan mewakili suara wanita dalam syarikat yang penting seperti MDEC.

“Dari segi kelayakan, jelas beliau layak malah lebih daripada layak dan saya nak jelaskan, jawatan yang dilantik oleh Kementerian Kewangan ini adalah bukan eksekutif.

“Ini bermakna bukannya beliau perlu ada pada setiap masa buat kerja di situ. beliau adalah sebagai Pengarah Bukan Eksekutif yang hadir dalam mesyuarat. Beliau tidak ada untuk melakukan operasi harian.

"Seseorang yang duduk dalam banyak syarikat sebagai pengarah tidak menjadi masalah tapi ini adalah Ahli Lembaga Bukan Eksekutif," katanya.

Isu pelantikan Izzana menjadi polemik susulan Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto bertanyakan rasional di sebalik pelantikan Izzana atau nama sebenarnya Wan Izzana Fatimah Zabedah Mohamad Salleh ke dalam jawatan tinggi di MDEC.

YASMIN
YASMIN

Dalam perkembangan lain, keputusan pelantikan Izzana itu juga turut mendapat pujian daripada Pengerusi Lembaga Pengarah Heriot-Watt University Malaysia, Datuk Yasmin Mahmood.

Jelas bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MDEC itu, Izzana yang dikenalinya adalah seorang wanita yang sangat bijak, sangat berbakat besar serta mendapatkan pendidikan di Universiti Harvard, Amerika Syarikat.

Sehingga kini, polemik pelantikan Izanna menjadi pertikaian memandangkan beliau merupakan anak kepada Shahrizat yang juga bekas Ketua Wanita UMNO.

Pada masa sama, kerajaan Malaysia sebelum ini menuntut semula hutang RM253.6 juta daripada National Feedlot Corporation (NFC) dengan Izzana sebagai Ahli Lembaga Pengarah ketika itu dan juga antara defendan kes tersebut.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Strategi 'serampang dua mata' PKR untuk hadapi PRU15
  2. Usul tergempar sukar lulus, agenda remeh suara rakyat?
  3. Anak sulung Najib jadi calon BN di Parlimen Pekan?
  4. Bekalan cip paksa Pelosi ke Taiwan
  5. Sampah angkasa dan mata-mata di langit