Sila log masuk terlebih dahulu.

Buli sudah sampai ke tahap serius

Sudah tiba masanya satu pendekatan lebih serius diambil bagi menangani perbuatan buli sama seperti kes jenayah lain

11 Disember 2021 07:06am | Masa membaca: 4 minit
Video yang tular menunjukkan seorang pelajar menumbuk seorang pelajar lain di dalam asrama. (Gambar kecil: Nadiah Syariani)
Video yang tular menunjukkan seorang pelajar menumbuk seorang pelajar lain di dalam asrama. (Gambar kecil: Nadiah Syariani)
A
A
A

SHAH ALAM - Kejadian buli terus berlaku walaupun sudah terdapat banyak kes sebelum ini yang memberikan pengajaran, membuktikan bahawa perbuatan tersebut sudah sampai ke tahap membimbangkan.

Pensyarah dan pakar kriminologi daripada Management and Science University (MSU), Nadiah Syariani Md Shariff berkata, masih ramai tidak sedar dan insaf dengan insiden-insiden buli yang berlaku sebelum ini.

Beliau berkata, pelajar yang melakukan kesalahan buli dilihat berani melakukan perbuatan itu di sekolah sehingga merakamkan ke dalam telefon bimbit dan berkongsi sesama mereka seolah-olah ia satu perlakuan yang membanggakan.

Sehubungan itu, katanya, sudah tiba masa untuk satu pendekatan lebih serius diambil bagi menangani perbuatan buli sama seperti kes jenayah lain.

“Sering kali tingkah laku buli dikenal pasti dengan gelaran atau nama yang kurang serius seperti ‘ragging’ atau gurau (yang melampau) sehingga menjadi budaya normal di asrama, kononnya untuk merapatkan hubungan antara senior dan junior.

“Tingkah laku ini kemudian menjadi budaya dalam asrama dan menjadi satu kitaran berulang di mana apabila pelajar junior menjadi senior, mereka melakukan perkara yang sama kepada pelajar baharu lain pada masa akan datang,” katanya kepada Sinar Harian di sini pada Jumaat.

Nadiah Syariani berkata, penting bagi pelajar untuk mengenal pasti tingkah laku buli kerana kegagalan berbuat demikian menyebabkan laporan tidak dibuat, dan berlaku berulang kali sehingga ia menjadi serius dan berada di luar kawalan.

Beliau sehubungan itu mencadangkan agar kerajaan mewujudkan zero tolerance policy terhadap tingkah laku buli di sekolah dalam menangani perbuatan itu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

Ujarnya, prosedur itu perlu merangkumi semua informasi bagaimana untuk bertindak sekiranya perlakuan buli berlaku.

“Ini termasuk mewujudkan satu prosedur sistematik bermula daripada bagaimana laporan boleh dibuat dan kepada siapa, apa tindakan susulan yang diambil selepas laporan dibuat.

“Siapa yang terlibat dalam menangani dan menguruskan laporan serta jenis tindakan bagaimana boleh diambil untuk menghukum kesalahan buli, mengikut kesesuaian, supaya ia menjadi pengajaran dan tidak berulang lagi.

“Kebanyakan mangsa atau saksi yang melihat kejadian buli tidak membuat laporan kerana tiada apa-apa tindakan dikenakan kepada pembuli.

“Mereka diberitahu perbuatan itu adalah normal dan persediaan untuk menghadapi cabaran di dunia luar kelak, atau saksi rasa takut dengan akibat bakal diterima sekiranya identiti diketahui pembuli,” ujar beliau.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Persefahaman Muafakat Nasional harus diwujudkan
  2. Minyak masak ditukar dengan rokok
  3. ‘Saya buka pintu pejabat kepada orang ramai’
  4. Zaman Edan
  5. Skandal LCS ancam negara