Sila log masuk terlebih dahulu.

UMNO belum bincang untuk pertahan kerajaan PN

14 Disember 2021 09:05am | Masa membaca: 4 minit
Armand Azha
Armand Azha
A
A
A

SHAH ALAM - UMNO belum membuat sebarang ketetapan untuk mempertahankan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Senator Datuk Armand Azha Abu Hanifah berkata, perkara tersebut belum dibincangkan dan parti terbesar Melayu itu lebih berminat untuk memfokuskan mengenai kesejahteraan rakyat serta ekonomi negara yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

“Politik ini sangat dinamik dan progresif. Dalam keadaan sekarang, kita fokus keputusan parti. Tidak timbul mengenai perkara ini (mempertahankan PN) kerana ia belum dibincangkan lagi,” katanya.

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang sebelum ini menegaskan salah satu kerjasama politik PRU15 adalah mempertahankan kerajaan PN yang ketika ini dianggotai UMNO, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Armand Azha turut meminta semua pihak supaya tidak keliru dengan menegaskan kerajaan sedia ada adalah Kerajaan Keluarga Malaysia dan bukan kerajaan PN.

“Saya nak tanya ini kerajaan PN atau kerajaan Keluarga Malaysia? Jadi jangan keliru. Ini adalah sebuah kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan bermakna ia di bawah kepimpinan UMNO.

“Tugas UMNO kini memberikan sokongan kepada kerajaan sedia ada. UMNO juga konsisten menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang bertitah, tiada PRU dalam masa terdekat dan fokus untuk kesejahteraan rakyat dan negara,” katanya.

Disyorkan artikel berkaitan ini:
Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Pendirian muktamad Pas tidak akan bercanggah syarak
  2. Bimbang KWSP jadi modal Bajet 2023
  3. Nasib nelayan Filipina selepas China rampas terumbu
  4. Diplomasi budaya dan bahasa
  5. Risiko nyawa untuk mengundi?