Sila log masuk terlebih dahulu.

Dua faktor pengaruhi hujan berterusan di Lembah Klang

20 Disember 2021 07:15am | Masa membaca: 4 minit
Orang awam kelihatan giat membantu antara satu sama lain selepas terkandas akibat banjir kilat dengan menaiki bot di sekitar Sri Muda ketika tinjauan fotoBernama hari ini.
Orang awam kelihatan giat membantu antara satu sama lain selepas terkandas akibat banjir kilat dengan menaiki bot di sekitar Sri Muda ketika tinjauan fotoBernama hari ini.
A
A
A

SHAH ALAM - Lekukan tropika dan luruan monsun merupakan dua faktor utama menyebabkan hujan berterusan sekali gus berlaku banjir teruk di beberapa negeri termasuk Kuala Lumpur dan Selangor.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Muhammad Helmi Abdullah berkata, lekukan tropika jarang berlaku di negara ini dan faktor itu bersama luruan monsun menyebabkan keadaan cuaca bertambah buruk.

“Keadaan cuaca hujan berterusan ini berpunca sistem yang dikenali sebagai lekukan tropika yang mula terbentuk di Laut China Selatan serta bergerak merentasi Semenanjung memasuki Pahang, Selangor, Kuala Lumpur melalui Selat Melaka.

“Lekukan tropika ini merupakan peringkat awal bagi pembentukan satu sistem yang dikenali sebagai Siklon Tropika. Ia juga perkara yang jarang berlaku dan agak sukar diramal kerana sistemnya agak kecil dan dipengaruhi oleh faktor lain seperti luruan monsun.

Muhammad Helmi
Muhammad Helmi

“Luruan monsun pula ialah angin dari benua China dan tiba di negara kita menyebabkan episod hujan lebat di Pantai Timur Semenanjung pada musim tengkujuh dan kali ini juga menyebabkan hujan lebat di negeri Pantai Barat Semenanjung,” katanya.

Muhammad Helmi juga tidak menolak kemungkinan taufan Rai yang membadai Filipina pada Khamis turut menjadi punca hujan berterusan di Lembah Klang.

“Ada kemungkinan taufan tersebut mempengaruhi keadaan corak pergerakan sistem lekukan tropika namun ia tidak memberi kesan secara langsung dengan taufan tersebut memperlahankan sistem lekukan itu.

Disyorkan artikel berkaitan ini:

“Apabila pergerakan lekukan itu perlahan, maka impaknya akan menjadi tinggi,” katanya.

Artikel Berkaitan
Terkini
  1. Terbukti! Minyak masak peket Malaysia berlambak di Thailand
  2. Membesar dengan minyak masak subsidi dari Malaysia
  3. Di bawah jagaan gengster?
  4. Arab Saudi, UAE dengar rintihan rakyat jelata
  5. Mat Kilau dan pemimpin Melayu